Ексклюзиви
вівторок, 31 січня 2012 05:00

Обморожені кінцівки не можна розтирати

Як уникнути переохолодження та що робити при перших ознаках обмороження, розповідає завідувач опікового відділення львівської лікарні №8 Василь Савчин, 52 роки.

Як швидко можна замерзнути?

— Усе залежить від організму. Можна обморозити пальці й за 20 хвилин при мінус 5. Найвразливішими є люди з варикозним розширенням вен, серцевими недугами, підвищеною пітливістю ніг. Найчастіше обморожуються перевтомлені та п'яні. Днями чоловік із Радехівського району відморозив пальці на ногах. 20 хвилин чекав на ґанку дружину із ключами. Сидів нерухомо, кров до ніг не поступала. Був напідпитку. А на вихідних хлопці із Сколівського району з одного села в інше на танці йшли, були без рукавиць. То один пальці на руках відморозив. Коли чекаєте транспорт на вулиці — у жодному разі не стійте на місці. Притупцьовуйте, ходіть, пострибайте, тріть рука об руку. Ховайтеся від вітру. Якщо є можливість — станьте на сходи чи асфальт без льоду.

Які перші ознаки обмороження?

— Найшвидше обморожуються пальці на руках і ногах, потім вушні раковини, ніс. При перших ознаках втрачається чутливість. Шкіра блідне, припухає, свербить, за кілька годин може посиніти, при глибокому обмороженні за добу і почорніти. Перша самостійна допомога — зігрітися в теплому приміщенні, поїсти, випити якомога більше рідини — будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. До обмороженої частини тіла прикладіть теплу тканину. Не можна терти ці ділянки, відігрівати гарячою водою — це може призвести до поглиблення ураження.

Як бути людям, що працюють на морозі?

— Одягайтеся кількома шарами — майка, водолазки, дві кофти. Так не спітнієте, бо між одягом буде проходити повітря. Добре поїжте і візьміть щось перекусити, термос із чаєм чи бульйоном. Вдягайте теплі рукавиці, піднімайте комір, беріть шарф. Взуття бажано натуральне, вільне, із теплою вкладкою. Рухайтеся, заходьте час від часу в тепле приміщення.

18

людей загинули в Україні від переохолодження з 27 по 30 січня. Найбільше — на Луганщині — шестеро. 473 особи звернулися до лікарень з обмороженням і переохолодженням. Найбільше на Донеччині — 87 чоловік.

1739

пунктів обігріву працюють в Україні 31 січня. До них звернулися 17 000 замерзлих. Найбільше — на Чернігівщині, 1009 осіб.

 

Зараз ви читаєте новину «Обморожені кінцівки не можна розтирати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути