Ексклюзиви
пʼятниця, 20 листопада 2009 08:04

Новонароджених уперше оперували без крові донорів

Українські кардіохірурги прооперували серця трьох немовлят без використання крові донорів. У світовій медицині раніше так не практикували. Малюкам подали власну кров із їхньої пуповини.

— Ідея проста, тому я здивувався, що у світі так не роблять, — каже директор Центру дитячої кардіології і кардіохірургії Ілля Ємець, 53 роки. Він першим почав оперувати в країні новонароджених зі складними вадами серця. — У пуповині є 200–250 мілілітрів крові. Цього для операції достатньо. А донорською кров"ю ризикуємо занести інфекцію ВІЛ, віруси гепатиту. Своя кров пришвидшує одужання. Операція безкоштовна і безпечна.

Раніше пуповинну кров із плацентою утилізували.

Про те, що у світі раніше таких операцій не робили, Іллі Ємцю розповів Роджер Мій, керівник Клівлендського центру кардіохірургії у США.

— Я відправив повідомлення про свій винахід до Японії, Німеччини та США, — каже Ілля Ємець "ГПУ". — Щоб довести дієвість нового методу, треба зробити 30 таких операцій. Поки що ми зробили три. Сьогодні оперуватимемо ще одне немовля, яке народилося кілька годин тому з п"ятьма вадами серця.

В Україні щороку із вадами серця народжується майже 3 тис. малюків.

Зараз ви читаєте новину «Новонароджених уперше оперували без крові донорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути