вівторок, 14 липня 2009 17:35

На Мамаєву слободу у вишиванці пускають безкоштовно

Автор: фото: УНІАН
  Козак виконує трюк на коні під час шоу-програми в день відкриття Центру народознавства ”Мамаєва слобода” у Києві
Козак виконує трюк на коні під час шоу-програми в день відкриття Центру народознавства ”Мамаєва слобода” у Києві

У Києві відкрили козацьке селище — Мамаєву слободу. Розташоване воно на житловому масиві Відрадний по вул. Михайла Донця, 2. У слободі можна відвідати садибу титаря, козаків-джур, козацького старшини, кузню, гончарну. Є хати ворожки, єврея-крамаря, пасіка та водяний млин.

— Коли мав три роки, тато передплатив книжку "Козацькому роду нема переводу, або Козак Мамай і чужа молодиця". Тоді захотів бути козаком, — розповідає директор Мамаєвої слободи Костянтин Олійник, 35 років. — 1991-го ми отримали перший в історії України акт на землю. Ці землі 300 років тому належали Михайлівському Золотоверхому монастирю, — пригладжує вуса й оселедець. — Тоді тут стояла монастирська пасіка з хутором та ставом.

У центрі 98 об"єктів. Він — не конкурент музею у Пирогові, пояснює Олійник під час відкриття слободи.

— У Пирогові показують збережені та відреставровані історичні пам"ятки. В нас все відтворене сучасними майстрами. Триповерхова дерев"яна церква подібна до тієї, яка стояла на Запорізькій Січі в часи правління Богдана Хмельницького.

До Костянтина Олійника підходить співак Олег Скрипка з келихом вина.

— Влаштовували вечорниці у французькому місті, — каже. — Їхня мерія розміщена у старовинній будівлі XVII століття. Пригощали дорогим французьким шампанським. А наливали його в пластикові стаканчики. Я був шокований. Недавно Костянтин приймав іноземних гостей у Мамаєвій слободі. Накрили стіл, поставили посуд, зроблений народними умільцями. Я йому казав, щоб його не виставляв, бо не дорахується. Так і сталося: багато предметів зникло.

Мамаєву слободу почали будувати 19 років тому. Подейкують, раніше сюди могли потрапити лише віпи. На її території знімали історичні фільми "Запорожець за Дунаєм" Василя Лапокниша, "Богдан Хмельницький" та "Тарас Бульба" Миколи Мащенка, "Гоголь" Федора Бондарчука.

— У цих стрічках створили неправдивий образ козака, — говорить Олійник. — Тепер усі думають, що це вгодований дядько, такий як я, — ляскає себе по пузі, — з келихом низькопробної горілки. Насправді козаки вживали 30 якісних горілок і пили дороге французьке вино. Найбільше любили "Мальвазію", зараз півлітра цього вина коштує 200 єврів. Козаки везли до Франції по півтори тисячі возів із сушеними вишнями. А звідти — бургундське та рейнське вино.

Вартість слободи Олійник називати відмовляється. Вірить, йому допомагав пан Бог.

— У всіх, хто приходить до нас, відкриваються чакри, — каже. — Часто багаті люди пропонують свою допомогу. Сподіваюся, вони і надалі нас підтримуватимуть.

Мамаєва слобода працює щодня, без вихідних. Квиток коштує 20 грн. Тих, хто прийде у вишиванці, впускають вільно.

Зараз ви читаєте новину «На Мамаєву слободу у вишиванці пускають безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути