Ексклюзиви
вівторок, 17 липня 2012 06:15

На Кавказі буде гора імені Степана Бандери

Альпіністи львівського гірського клубу "Екстрем" 17 липня планують здійснити сходження на безіменну вершину висотою 4125 м в районі Казбегі на кордоні Грузії та Росії. У рамках громадської акції "Герої України на вершинах світу" вони хочуть назвати цю гору іменем провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери.

— На Кавказі є гора, що має ім'я Павліка Морозова. Чому тоді нам не назвати вершини національними героями і таким чином популяризувати Україну? — каже 50-річний Мар'ян Нищук, керівник групи альпіністів. — Сходження буде нелегким, четвертої-п'ятої категорії складності при максимумі шість. Підніматимуться п'ятеро львів'ян і один тернополянин — усі досвідчені альпіністи. Допомагатимуть двоє грузинів. Це вони показали нам ту вершину. Коли зійдемо на гору, розгорнемо там прапори України та УПА. Також установимо дерев'яну таблицю з іменем Степана Бандери.

Фінансує експедицію тернопільський громадський діяч Михайло Апостол. Вершина отримає назву офіційно. Альпіністи звернуться з відповідним листом-проханням до Грузинського географічного товариства. Перед тим заручаться підтримкою Львівської міської та обласної ради.

— У світі є багато безіменних вершин, — говорить Мар'ян. — У жовтні хочемо поїхати до Тибету, знайти там гору та назвати її іменем греко-католицького митрополита Андрея Шептицького. Також у планах поїздка до Патагонії (територія у Південній Америці. — "ГПУ") наступного року. Нові вершини, думаю, отримають назви на честь колишнього предстоятеля Української греко-католицької церкви Йосипа Сліпого і першого голови ОУН Євгена Коновальця.

Зараз ви читаєте новину «На Кавказі буде гора імені Степана Бандери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути