пʼятниця, 29 грудня 2017 07:45

Між українцями та європейцями стираються ментальні кордони

17 травня у французькому Страсбургу Україна підписала Угоду про безвізовий режим із Євросоюзом. 11 червня вона набула чинності.

Поширюється на всі країни ЄС, крім Великої Британії та Ірландії. Без візи можна поїхати також до Норвегії, Ісландії, Швейцарії і Ліхтенштейну, що не є членами ЄС, але входять до Шенгенської зони (включає 26 європейських держав. Шенгенська зона діє подібно до єдиної держави: прикордонний контроль треба проходити тільки при в'їзді та виїзді із зони. — ГПУ). Болгарія, Румунія, Хорватія та Кіпр, які не входять до Шенгену, також відкрили свої кордони для українців. Безвізовими стали й держави-міста Монако і Ватикан.

Потрібен біометричний закордонний паспорт. Перебувати у Шенгенській зоні можна не більше 90 днів протягом півроку. Для навчання чи роботи у країнах ЄС треба оформляти довгострокову національну візу.

— Безвіз — це бонус. Україна завдяки цьому інструменту розпочала багато реформ. Зокрема, у боротьбі з корупцією. Це головний плюс, який ми отримали, — вважає експерт аналітичного центру "Рада зовнішньої політики "Українська призма" 30-річна Мар'яна Кузьо.

— Українці не дуже часто їздять до інших країн, мають обмежені фінансові можливості. Тому в Україні розвиватиметься сфера бюджетних подорожей. За невеликі гроші можна буде розпланувати поїздку до ЄС. Середній бізнес має можливість налагоджувати контакти в Європі. А молодь — їздити на конференції, концерти. Якщо хтось хоче влаштуватися на роботу в країнах Євросоюзу, має змогу поїхати й оцінити умови роботи та свої можливості. А тоді вже подавати документи на робочу візу.

Чи можуть в України відібрати безвіз?

— До кінця року маємо отримати від Європейської комісії оцінку за той період, відколи діє безвізовий режим. Однією з умов призупинення є гальмування реформ. На щастя, до цього не дійшло. Хоча були застереження і негативні сигнали. Зокрема, українська влада намагалася послабити незалежність Антикорупційного бюро.

Другий момент — наскільки українці відповідально ставилися до цієї можливості? Статистика показує: значних зловживань не було. Із майже 400 тисяч українців, які перетнули кордон без віз, відмовили 61 людині.

Зупинити безвізовий режим також можуть, коли зросте міграція. Але українці не порушують міграційні правила.

Що змінив безвізовий режим у свідомості українців?

— Між нами та європейцями стираються ментальні кордони. Багато наших співвітчизників мають змогу подорожувати. Тому українці — це потенційні туристи, які залишатимуть там гроші. Та і громадяни ЄС отримають шанс краще розуміти українців.

Зараз ви читаєте новину «Між українцями та європейцями стираються ментальні кордони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути