середа, 13 травня 2009 07:28

Львівські салони гральних автоматів працюють цілодобово

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Клієнти виходять перекурити на вулицю Городоцьку із зали гральних автоматів у центрі Львова. Фото зроблене в суботу
Клієнти виходять перекурити на вулицю Городоцьку із зали гральних автоматів у центрі Львова. Фото зроблене в суботу

Львівські гральні заклади щодня перевіряють контролери. Але салони відчинені, є клієнти.

— У п"ятницю закрили лише деякі зали в центрі. Ми грали на Привокзальній і на Сихові, — каже львів"янин Назарій Криворучко, 21 рік. — А в суботу вже й у центрі відчинилися.

На вул. Городоцькій, біля вокзалу, з десяток салонів. Заклади приватного підприємства "Портер" зачинені. Зали іншої мережі, "Ройал-клуб", працюють. Працівники салонів бояться втратити роботу.

— Нас ознайомили з постановою прем"єр-міністра про закриття салонів. Ми, звичайно, не раді. Багато хто залишиться без роботи. Надворі криза, повальне безробіття. А чим сім"ї годувати? Нас тут працює шестеро. А скільки по Львову салонів? І всі підуть на біржу праці? — обурюється касирка "Ройал-клубу" Оксана Маліновська, 25 років. Жінка отримує 600–700 грн. Каже, клієнтів останнім часом поменшало — люди не мають грошей на розваги.

— Політики чудово розуміють: гральний бізнес ніколи не зникне. Просто хочуть таким чином підзаробити, — веде далі жінка.

— Подумаєш, пожежа в Дніпропетровську трапилася, — додає охоронець. — Це ж будь-де загорітися може. І в магазині, і в аптеці.

У залі — двоє відвідувачів. Вони не вірять, що салони закриють.

— Невелика проблема. Знайдемо, де потусуватися, — сміються.

63-річна Тетяна Липова живе на першому поверсі по сусідству із салоном "Ройал-клуб". Задоволена, що влада хоче прикрити цей бізнес:

— Гральні автомати — зло. Підлітки з них дуріють, як із наркотиків. Спочатку програють усі гроші, потім за голову хапаються. Та й через них згоріти можна. Бог такому закладу добра не пошле.

"Извините за неудобства. Зал не работает в связи с событиями в Днепропетровске" — таке оголошення висить біля ігрового залу на зупинці Грибоєдова по вул. Київській у мікрорайоні Замостя Вінниці. Салон розташований на першому поверсі 9-поверхівки. За 100 м — інший зал, теж зачинений.

Від п"ятниці не працює мережа гральних автоматів "Невада" у Черкасах.

— Рішення прем"єр-міністра перевірити гральні заклади правильне. Але закривати їх не слід. Наші працівники залишилися без роботи. Люди у нас мають зарплату до 1700 грн і соцпакет. Добре працює протипожежна система, — каже "ГПУ" адміністратор "Невади" 55-річний Василь Будко.

На першому поверсі будинку, де живе черкаський пенсіонер Петро Тимченко, 67 років, встановили гральні автомати.

— Правильно, що Юля Володимирівна забрала в них ліцензії. Ще переселила би подалі від міст. Живу над ними. Спати вночі не можна. Машини шастають, п"яні розборки дістали, — каже Тимченко.

Черкащанин 35-річний Ігор Юрійович говорить, що раніше заходив грати:

— Знайомий виграв 5 тисяч, я й загорівся. Ховаю від жінки гроші з шабашок, забігаю. Затягує, будь здоров! Хто там подумає про безпеку, якщо чекаєш джек-поту! Але подивився, що сталося в Дніпропетровську, і зразу відбило бажання піти пограти.

Працівники салонів переконані: їх хочуть закрити на якийсь час через майбутні вибори президента. На поновлення ліцензій влада придумає новий закон і "викачає" під це діло гроші.

У ніч на 7 травня на просп. Гагаріна в Дніпропетровську згорів салон гральних автоматів мережі "Метро ДжекПот". Тоді 10 людей загинули.

В ігрових закладах працюють 200 тисяч людей

— В Україні є 170 тисяч ігрових закладів, працюють у них 200 тисяч людей. Рішення прем"єр-міністра — непродумане, прийняте зопалу. Закривають усі зали, не розібравшись у причинах вибуху. В дніпропетровській трагедії не було вини закладу. Ми розмовляли з керівниками підприємства "Метро ДжекПот". Вони наполягають — це був підпал. Не міг гральний автомат настільки перегрітися, аби створити таку вибухову хвилю. Скоріше, у приміщення кинули вибуховий пристрій, — розповідає "ГПУ" Григорій Тріпульський, 30 років, віце-президент Асоціації діячів грального бізнесу. Вчора вона пікетувала уряд, вимагала скасувати рішення прем"єр-міністра, яке призупинило дію ліцензій усіх гральних закладів.

Якщо уряд не погодиться, гральні заклади збанкрутують, стверджує Тріпульський. Із його слів, у столиці "менше репресій на ігрові автомати". У Києві рішення уряду не виконує половина закладів. А в областях позакривали всі.

Оксана ХУДОЯР

Зараз ви читаєте новину «Львівські салони гральних автоматів працюють цілодобово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути