вівторок, 22 травня 2012 00:30

Лук'янівський ринок охороняють 300 чоловіків

Автор: фото: Богдана ЄВСЄЄВА
  Підприємці зі столичного Лук’янівського ринку перекривають вулицю Мельникова в понеділок близько 10.00. Пояснили, що так хочуть привернути увагу міської влади до конфлікту навколо ринку. Бояться, що через зміну керівництва можуть позбутися торгових місць
Підприємці зі столичного Лук’янівського ринку перекривають вулицю Мельникова в понеділок близько 10.00. Пояснили, що так хочуть привернути увагу міської влади до конфлікту навколо ринку. Бояться, що через зміну керівництва можуть позбутися торгових місць

У понеділок, 21 травня, о 9.30 півсотні торговців столичного Лук'янівського ринку перекрили дорогу на вул. Мельникова. У такий спосіб привертають увагу до конфлікту, що триває навколо базару.

— Сором. Центр Києва, за два тижні Євро-2012 і таке відбувається. Просимо, щоб приїхав голова київської адміністрації Попов, голова Шевченківського району столиці. Прокуратура другий місяць ніяк не реагує, — каже киянин 31-річний Володимир Петренко. На Лук'янівці м'ясом торгує його мати, він їй допомагає.

Торік Київрада передала землю, на якій розташований ринок, в оренду фірмі "Квіткова галявина". Торговці та адміністрація вважають рішення незаконним. Бо 46 соток продали за 7 млн грн, тоді як ринкова вартість — майже вдесятеро вища. 26 березня о 4.00 близько 70 чоловіків увірвалися на територію ринку і потрощили ятки.

У неділю близько 15.00 нові власники ринку з товариства "Квіткова галявина" прийшли із 300 охоронцями.

У понеділок ринок не працює. На прилавках сидять чоловіки років 20-25. Більшість у майках і спортивних костюмах. Вони ночували тут. Частина з них засмагають на надувних двоспальних матрацах.

— 300 до зубів озброєних людей — це в прямому сенсі слова. Були ножі, пістолети, газові балони, вогнегасники, палиці, кастети. Усіх продавців вигнали силою, били. У Романа Ропотана, директора, — гематоми, писанули його ножем по руці, розбили одразу телефон, щоб не міг нікому подзвонити. А міліція приїхала, подивилася, усміхнулася і поїхала, — розповідає Володимир Петренко. — Настільки печально, що хочеться плакати. Учора адміністратора, жінку, якій під 70 років, ледве не розірвали, так тягали. Моїй мамі сльозоточивим газом в очі пирснули.

— Нові власники ринку кажуть, що розбили голову їхній працівниці Катерині Риженковій. Це брехня, — продовжує Володимир Петренко. Маємо відеозапис, що вони самі вибили двері й поливали голову кров'ю. Причина в тому, що господарський суд 23 травня має розглядати справу Лук'янівського ринку. Якби правда була на їхньому боці, не лізли б сюди силою.

Навпроти ресторану "Ланцелот", на вул. Мельникова, 4, півсотні людей стоять на пішохідному переході. З обох боків вулиці затори з тролейбусів, машин і маршруток. Автомобілі розвертаються, деякі їдуть тротуарами.

Чоловік у білому "лексусі" розганяється та їде в натовп. Люди не розступаються, машина гальмує та зупиняється. Із десяток жінок оточують автомобіль, стукають по склу й кричать на водія. На лобовому склі з'являється тріщина.

— Бандити захопили ринок із палками і дубинками! — кричить водію жінка.

З'являються міліціонери. Стають поперек дороги. Під'їжджає автобус із бійцями спецпідрозділу "Беркут". За кілька хвилин демонстранти повертаються до ринку, усередину не заходять.

— Невідомо, що з нами буде. Старі власники ринку не кажуть, що нам робити. І нові — мовчать. А я не знаю — різати свиню чи ні, — каже жінка років 40, яка торгує м'ясом. — Нам усе одно з ким договори заключати, але ніхто нічого не пояснює.

— Учора в павільйон залетіли ті молодчики і почали гребти прямо з ящиків черешні, клубніку, сємечки. Дідуля стояв з яблуками. Один підійшов, набрав кілограмів 5. Дає діду гривню і каже: "Хватить?". А той: "Канєшно, у Донецьку ж яблука не вродили", — переказує події неділі 34-річна Наталія.

— Спортсмени ці не кажуть, звідки вони, не представляються. Ми так вирахували, що з усіх регіонів. Бо говорять і російською, і українською. Є з Черкаської, є з Чернігівської області.

— Таке поробили в туалеті, зайти неможливо. За ніч усе заср...ли. У нас туалет платний, коштує 2 гривні. А вони всю ніч туди бігали і вже ось півдня, — каже інша продавщиця.

Біля приміщення адміністрації ринку на прилавку сидять троє чоловіків, ще двоє стоять поруч.

— Вчера мы пришли на наш объект. Являемся собственниками. Его полтора года назад купили, вот документы, — каже юрист "Квіткової галявини" Олександр Шило. — У серпні 2010-го придбали на аукціоні майновий комплекс. Потім судились із колишньою адміністрацією товариства "Лук'янівський ринок". Виграли суди. Є рішення вищого господарського, він визнав право за нами. Законним шляхом намагалися зайти на територію. Нас не пустили. Постраждав наш співробітник, Катерина Риженкова. Їй розбили голову прямо тут в адміністрації. Хочемо запевнити громаду й підприємців, що ринок і далі працюватиме. Ми зацікавлені у збереженні торгових місць. Сьогодні санітарний день, а завтра ринок працюватиме. Тільки буде закритий другий вихід. Це вимушена міра, бо в наших опонентів аргумент один — вони не хочуть.

До нього підходять три жінки років 45, всі у фартухах.

— Хто тут старший? — питають.

— Что вы хотели?

— На завтра товар везти? У нас черги, поток іде. Це ж свині, м'ясо, — жінки починають говорити одночасно.

— Тихо, тихо. Кто-то украл четыре предохранителя, холодильники отключены. Уже выехало "Киевэнерго". И будете себе работать.

— Ніхто нас трогать не буде?

— Ніхто.

— Поясніть, чому уборщиця должна убирать безкоштовно в туалеті? Прийшла зранку, а всі туалети забиті. Ну там, будь ласка, скажіть своїм людям, пусть платять. Шо ето за фокуси? Тикають морди наглі вперед, і ніхто не платить.

— Рішення про приватизацію ринку — не остаточне. Є протест прокуратури столиці, адже ринок продали за ціною вдесятеро нижчою від реальної. Є судовий спір. І попри це, знову на ринку силовий конфлікт, — каже лідер фракції "Удар" у Київраді Віталій Кличко.

Під час попереднього захоплення Лук'янівського ринку в березні столичні чиновники заявили, що вони не мають права втручатися в конфлікт між двома суб'єктами підприємницької діяльності. І запропонували торговцям перейти працювати на інші столичні ринки.

Зараз ви читаєте новину «Лук'янівський ринок охороняють 300 чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути