Ексклюзиви
четвер, 17 червня 2021 06:10

Коронавірус повернеться восени

50 центрів вакцинації проти коронавірусу працювали останніми вихідними в Києві та 15 областях. Найбільше на Дніпропетровщині — 13. Щепилися понад 31 тис. людей.

У будні в Україні вакцинують у середньому 50–60 тис. осіб щодоби. Це повільні темпи, говорять медики.

— Треба збільшувати кількість центрів і мотивувати людей приходити, — говорить 65‑річна Вікторія Задорожна з Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Лева Громашевського. — Багато хочуть щепитися, але не потрапляють у групи, які зараз отримують уколи за графіком імунізації. Не знають, куди звертатися. Інформацію для них треба робити доступнішою. Пояснювати, куди йти та як отримати вакцину.

Щеплювати найперше необхідно тих, хто не хворів на ковід. Незалежно від віку.

— Якщо людина перехворіла нещодавно, то може почекати шість місяців. І дати можливість вакцинуватися тим, хто не стикався з вірусом, — каже Задорожна. — Важко говорити, чи прийде до нас новий штам вірусу, чи він вже є. Треба проводити моніторинг.

Про перемогу над ковідом говорити зарано, додає Вікторія Задорожна.

— Українці втрачають страх перед хворобою — починають нехтувати масками, розширюють контакти. Тому на осінь чекаємо підйому. Вірус циркулюватиме ще довго, бо рівень колективного імунітету низький.

Через зниження кількості пацієнтів з коронавірусом лікарні повертаються до звичного розпорядку роботи. Відновили планові госпіталізації пацієнтів з хронічними недугами.

— Під час ковідного піку в нас було відкрите інфекційне відділення на 140 ліжок. В останні дні жодного позитивного тесту в районі немає. Інфекційні ліжка згорнули, — говорить 32‑річний Віталій Цінурчин, заступник директора комунального підприємства "Надвірнянський некомерційний центр первинної медичної допомоги". Розповідає про ситуацію в місті Надвірна на Івано-Франківщині. — На стаціонари повертаються люди з хронічними недугами, які відходили на другий план під час боротьби зі спалахом коронавірусу.

— Захворюваність очевидно зменшилася. Хоча нікуди не ділася. Є питання, чи буде наступна хвиля. Все залежить від того, чи встигне Міністерство охорони здоров'я вакцинувати достатню кількість людей до кінця року, — каже інфекціоніст Сергій Федорків, 26 років, з Івано-Франківська. — У різних регіонах імунізують різними темпами. У тих, що зараз пасуть задніх — незабаром може бути новий спалах.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус повернеться восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути