Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2012 00:45

Із 37 прапорів залишилося дев'ять

Автор: Фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  До вершини Говерли щохвилини підходять кілька десятків людей, тут обідають та п’ють воду. П’ять років тому на горі встановили бетонний стовп. Багато хто намагається залишити на ньому напис про себе — вказують назву міст, ”я тут був”, ”це я Вова”
До вершини Говерли щохвилини підходять кілька десятків людей, тут обідають та п’ють воду. П’ять років тому на горі встановили бетонний стовп. Багато хто намагається залишити на ньому напис про себе — вказують назву міст, ”я тут був”, ”це я Вова”

Біля пропускного пункту у Карпатський заповідник 24 серпня черга з понад 50 автомобілів. Здають по 20 грн збору.

— Ви не чули, може, Яник приїде? — запитує в охоронця сивий чоловік. Називається Володимиром Петровичем із селища Ворохта Яремчанського району. — Най би приїхав, бо дорогу тре зробити, до "Заросляка" нема як під'їхати. Такі гроші щодня деруть, вже по латці той асфальт положили б.

До найвищої вершини гори Говерла приїхали понад 500 туристів. Більшість несуть українські стяги.

— Всю жизнь бараболю у це свято копала, — розповідає 56-річна Марія Горовенко з Житомира. Вона ледь підіймається, через кожні кілька метрів зупиняється, відсапується. — А то приснилося, що вийшла на базар торгувати помідорами чи ще чимось. Відкриваю рота, щоб сказати за ціну, а мови нема. Я язиком бала-бала — ніц сказати не можу. І тут бачу світло, якась гора, йдуть туди дуже багато людей, і мене наче туди щось зве. І зо два рази цей самий сон. Ну, думаю, всьо, піду на Говерлу. Вийняла гроші із заначки, які збирала на сапоги, і сюда.

Марія Василівна несе український прапор та пляшку свяченої води.

— Бог побачить, що стільки людей до нього прийшли, може, схаменеться та вкрутить мозок тим, хто у Верховній Раді сидить, щоб дурниць не творили.

До вершини більшість ідуть найкоротшим маршрутом — 3,7 км. Долають його за 3 год. Одразу беруться вішати стяги. Вітер на вершині їх зриває і зносить за кілька метрів.

— Лови українську гордість, — кидається за прапором 37-річна Дарія Лучич зі Львова. Вона прийшла з молодшим сином 6-місячним Данилом. На вершині годує його грудьми. — Сама не знаю, що мене сюди потягнуло.

У День Незалежності на Говерлу принесли 37 прапорів. До вечора залишилося дев'ять.

— Це через сильні вітри, — пояснює інструктор Руслан Гаращук. — Погода на горі примхлива, за підйом може двічі полити дощем. А минулого вівторка йшов сніг.

1321

людина зареєструвалася на вході до Карпатського національного парку 24 серпня. Вони заплатили майже 26 тис. грн збору. З кожного дорослого беруть 20 грн податку, з дитини — 10. На День Незалежності туди приїздять найбільше людей.

 

Зараз ви читаєте новину «Із 37 прапорів залишилося дев'ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути