Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2017 05:00

Філе продають утридорога

Автор: ФОТО надане Олександром Чистяковим
  Олександр Чистяков відпускає рибу в Дніпро в Києві. За роки незалежності вилов риби в Україні скоротився майже у 13 разів
Олександр Чистяков відпускає рибу в Дніпро в Києві. За роки незалежності вилов риби в Україні скоротився майже у 13 разів

— Риба не може бути першого чи другого сорту, тільки вищого. На прилавках представлена: жива, охолоджена, свіжоморожена, заморожена і продукти, виготовлені з риби, — копчення, консерви. Найбезпечніше купувати живу. Зазвичай, вона вирощена на найближчій рибоводній фермі, — каже 56-річний Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України. Розпитуємо, як вибрати рибу до святкового столу.

— Луска повинна щільно прилягати до тіла. М'ясо — пружне. У риби мають бути світло-червоні зябра і яскраві, блискучі очі з прозорою рогівкою. Якщо очі потьмяніли і запали, зябра стали чорними, а луска відстає — краще не купувати.

Що треба знати про червону рибу?

— Охолодженими переважно продають штучно вирощений продукт: норвезького лосося, форель, дораду, сибаса. І це — нормально. Їх везуть до нас в такому вигляді.

Якщо на прилавку з'являється охолоджена промислова риба — далекосхідний лосось, горбуша, тріска, зубатка, палтус, навага — велика ймовірність, що її розморозили. На траулерах улов піддають глибокому заморожуванню одразу після вилову. Везуть у вагонах із холодильниками. Але охолоджена риба дорожча за морожену. Тому продавці йдуть на хитрість.

Якою має бути якісна заморожена риба?

— Із нею найскладніше. Важко понюхати і помацати. Тут треба орієнтуватися на зовнішній вигляд. Якщо льоду на рибі немає — це погано, бо сильно висушується, на смак буде, як вата. Однак і забагато льоду — недобре. Це говорить про повторне заморожування.

Філе, напхане хімікатами, має гладку білу поверхню. Це небезпечно для здоров'я — поліфосфати викликають набряки і хвороби серця.

Останнім часом стали популярні рибні закуски до пива. Як їх вибирати?

— Переробкою риби займаються тисячі дрібних приватників. Тому безпечніше купувати солону і копчену рибу цілою, в упаковці виробника, з номером ГОСТу.

Хоча великі торгові мережі теж часто продають прострочений і нелегальний товар. Бо ці заклади складно перевірити. За два тижні треба повідомити адміністрацію про комісію. Крім точної дати і часу, вказати продукцію, яку перевірятимуть. Тому такі заходи нагадують фарс.

Яка в цьому головна небезпека?

— Безвідходне виробництво. Якщо живу рибу не розкупили, її викладають на прилавок як охолоджену. Коли в неї потемніли очі і зябра, з'явився запах і слиз — миють марганцівкою, відрізають голову і знову викладуть на прилавок. На наступних етапах заморожують або розрізають на стейки і обгортають плівкою. Якщо і це не працює — продукт передають у відділ кулінарії. Там його маринують, поливають соусами, під­смажують або пускають на фарш.

Українець з'їдає дев'ять кілограмів риби

— За роки незалежності вилов риби в Україні скоротився майже у 13 разів. Зараз у нашому споживанні 15 відсотків українського товару, решта — імпорт. Це пояснює високі ціни на продукцію, — каже Олександр Чистяков. — Особливо вражає вартість на малоцінні сорти: кільку, хамсу, бичка, тюльку. Ціна коропа скоро зрівняється зі свининою.

На початку 1990-х ми були потужною рибодобувною країною і мали 238 суден океанічного промислу, з яких 40 відсотків становили судна-­заводи. Україна не відчувала дефіциту. Виловлювали понад мільйон тонн власної риби щороку. А 2016-го — 78 тисяч тонн. При загальній потребі — 700–800 тисяч тонн.

Звісно, по нас ударила анексія Криму. Чорне море було основним джерелом морської риби. Кримські рибалки виловлювали понад 100 тисяч тонн. Сьогодні треба будувати судна і працювати на Азовському морі та річках. Розвивати риборозведення.

Зараз ви читаєте новину «Філе продають утридорога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути