четвер, 05 лютого 2009 19:20

"Фаїну" викупили за 3,2 мільйона доларів

Автор: фото: REUTERS
  Команду судна ”Фаїна” сфотографували 19 жовтня 2008 року — майже через місяць після захоплення. Її вивели на вимогу американських військових моряків, які хотіли переконатися, що із заручниками все гаразд
Команду судна ”Фаїна” сфотографували 19 жовтня 2008 року — майже через місяць після захоплення. Її вивели на вимогу американських військових моряків, які хотіли переконатися, що із заручниками все гаразд

Сомалійські пірати отримали викуп $3,2 млн за українське судно "Фаїна". 3 лютого пакунки з грішми скинули з гелікоптера на борт корабля. Потім на нього з"їхалося близько 100 піратів із різних угруповань. Більше доби вони лічили й ділили гроші.

— Від власників судна дізнався, що у четвер уранці  пірати уже покинули "Фаїну", — каже редактор видання "Морський бюлетень" Михайло Войтенко. — До них має підійти американський військовий корабель. Він передасть морякам воду та харчі. Людей оглянуть лікарі.

Після цього "Фаїна" у супроводі американців попливе до Кенії, щоб вивантажити 33 танки, зенітні установки, гранатомети та вибухівку. Їх туди мали привезти у вересні. Добу моряки проведуть у місцевій лікарні. Потім полетять до України.

— Про звільнення "Фаїни" знаємо лише з новин. Власники судна з нами не зв"язувалися, тато теж іще не дзвонив, — говорить Костянтин Присуха, син помічника капітана судна Олександра Присухи.

Ніна Шелестова, 70 років, мати 38-річного моряка Віталія, каже, що позавчора побачила передачу, де розповіли про викуп.

— Хай би вже швидше відпустили заручників. Так хочу сина в Борисполі зустріти, що вже зараз їхала б. Але Києва зовсім не знаю. Заблудитися боюся.

Батько Віталія, Анатолій Іванович, сподівається, що син після повернення залишиться вдома.

— Ми би з ним кришу відремонтували, та чимало є ще роботи. Розумію, що йому треба гроші заробляти. Але такі плавання теж не діло. Жінка зовсім змучилася. Тричі на день молитви за нього читає, щонеділі на служби в церкву ходить.

— Десь тиждень тому мати одного з полонених дала телефон, — продовжує Ніна Шелестова. — Сказала, що за ним Віталію додзвонитися зможу. Я дзвонила-дзвонила, а в трубці кажуть: "Вы не можете связаться с этим абонентом". То я спересердя викинула папірець із номером. Потім мені сам Віталік подзвонив. Дві хвилини всього говорив. Розказав, що живуть вони всі в одній тісній кімнатці. Там і ноги простягнути не можна, коли спиш. Їдять раз чи два на день. Дають рис або макарони. Казав, що їдять разом із тими чорними. Здоров"я у нього нічого, в інших хлопців гірше. Оце й усе, що сказав.

Ольга Гіржева, 40 років, із села Баштанівки Татарбунарського району Одещини чекає старшого сина 21-річного Артема. Він студент 5-го курсу Одеської національної морської академії, вчиться на механіка. На "Фаїні" проходив практику, це був його перший рейс на посаді моториста. 15 січня цього року він мав захищати диплом.

— Востаннє із сином говорили у понеділок. Він заспокоював мене. Але казав, що нема питної води. Вони пили технічну, і ту економили. За ці 4,5 місяця я зрозуміла, що Артем уже не дитина, а дорослий чоловік. Я відчувала це в кожній нотці розмови, — говорить Ольга Гіржева.

"Фаїну" захопили торік 25 вересня. Тоді на борту було 17 українців, троє росіян та один латвієць. Капітан судна Володимир Колобков помер від серцевого нападу невдовзі опісля захоплення. Спершу злочинці вимагали $35 млн викупу, потім $20 млн. У грудні викуп знизили до $3,5 млн. Отримані $3,2 млн стали найбільшою сумою, яку будь-коли вдавалося здобути піратам.

Зараз ви читаєте новину «"Фаїну" викупили за 3,2 мільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути