вівторок, 21 травня 2019 00:20

"Економіку України може підняти зелений туризм"

Автор: ФОТО з особистого архіву Олександра Спрягайла
  Еколог Олександр Спрягайло: ”Не всі українці розуміють, що від стану навколишнього середовища залежить їхнє здоров’я. Багатьом здається, що природою займаються екологи й активісти”
Еколог Олександр Спрягайло: ”Не всі українці розуміють, що від стану навколишнього середовища залежить їхнє здоров’я. Багатьом здається, що природою займаються екологи й активісти”

В Україні створили три нові національні природні парки — Бойківщина в Карпатах, Кам'янська Січ у степах правобережжя Дніпра та Нобельський на Західному Поліссі. Ще сімом збільшили територію.

— Національний природний парк — це форма охорони природи, зручна для всіх: екологів, науковців, лісівників і місцевих, — говорить еколог 46-річний Олександр Спрягайло із Черкаського Національного університету імені Хмельницького. — Парк розбивають на зони. Є заповідна частина, яка під жорсткою охороною. Туди пускають тільки науковців. Є дві зони рекреації, де можна проводити екскурсії. І ще одна — господарська, де дозволено людям мати поля, городи, пасовища. Місцеві не відчують змін.

Як розвинути туризм на заповідних територіях?

— У розвитку зацікавлена адміністрація парку. Роблять заходи, фестивалі. Створення національних парків активізує туризм за три роки. Головне — роз'яснити людям про унікальність території. У деяких країнах світу дохід від туризму в заповідних місцях складає половину бюджету країни.

В Україні багато національних парків?

— Близько півсотні. Держава фінансує їх, але грошей бракує. Для функціонування парку треба кошти на зарплати працівникам, обладнання, транспорт, облаштування інформаційних центрів. Головним болем є відсутність дорожнього покриття до заповідних зон. Шкодить браконьєрство. Його наслідки позначаються не тільки на екології, а й на економіці країни.

Як такі території оберігають в інших країнах?

— Так само. Якщо є зони, важливі для відновлення виду, людей туди не пускають. Туристам створюють маршрути різного рівня складності. Вони платять великі гроші, щоби побути в первісній природі. В Українських Карпатах зберегли той стан, який був у Середньовіччі, сотні років тому.

У чому ми недотягуємо?

— За кордоном велику увагу приділяють інфраструктурі, розбудовують дороги, організовують комфортний транспорт, створюють довідкові центри. Людина може взяти провідника й піти з ним, а може купити аудіозапис із навушниками й гуляти сама. Відомості про парк подають у цікавій формі — які унікальні тварини живуть, чим місцевість особлива. Ми маємо розвивати зелений туризм. Він дозволяє одночасно піднімати економіку й зберігати природу. Але питання комфорту і зручності для нас поки складне.

Які екотенденції набувають популярності у світі?

— В Америці й Європі набуває популярності відновлення річок. Їх повертають до того стану, якими вони були до людської діяльності. Прибирають греблі, очищають від намулу, запускають мальків риб, які раніше там водились. У найближчому майбутньому це торкнеться й нашого Дніпра. Вже зараз йдуть дискусії, чи треба його сезонно спускати.

Зараз ви читаєте новину «"Економіку України може підняти зелений туризм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути