Гриба-дощовика, вагою 15 кг та 174 см в обхваті, знайшов у Басаличівському лісництві 70-річний Михайло Мартинюк із Ладижина Вінницької області.
— Минулого тижня вперше в цьому році пішов по гриби, — розповідає Михайло Іванович. — Дивлюся — щось біліє біля дороги, думав мішок якийсь. Підходжу ближче — а то гриб-дощовик! До цього моєю найбільшою знахідкою був 3-кілограмовий білий гриб.
Додому Михайло Іванович добрався ввечері, бо їхати велосипедом не міг: прив"язаний мотузками до багажника, гриб зайняв ще й сидіння.
— Білий гриб із приємним запахом, але дружина сказала, що готувати його не буде. Є багато припасів ще з минулого року — гриби солені, консервовані й морожені. Щороку назбирую до семи відер груздів, рижиків, маслюків, підберезовиків, підосиновиків, беру печериці, гриби-зонтики. А опеньок не беру — не подобаються. Коли жінка каже: усе, хватить носити, віддаю гриби сусідам.
Дощовика Михайло Іванович залишив у дворі біля під"їзду свого будинку — щоб інші роздивилися.
За допомогою дощовика спиняють кровотечу, стримують розвиток злоякісних клітин
— Діти гриба потовкли, лише шматки валялися — білі, м"ясисті, — каже Михайло Мартинюк.
— Очевидно, це був гігантський дощовик — делікатес, який азотистих білкових речовин має більше, ніж білі гриби, — розповідає грибник і біолог із Ладижина 53-річний Андрій Балашенко. — Їдять їх молодими, доки не визріли спори. Гриб смачний. Має цілющі властивості: за його допомогою спиняють кровотечу, стримують розвиток злоякісних клітин.
Коментарі