Ексклюзиви
пʼятниця, 16 грудня 2011 00:30

Чорнобильці згорнули намети в Донецьку та Львові

Автор: фото: REUTERS
  Київ, 29 листопада. ”Беркутівці” перегороджують дорогу чорнобильцям, які вийшли на акції протесту біля будівлі Кабміну в Києві. Виступали проти ініціативи влади урізати їм соціальні виплати
Київ, 29 листопада. ”Беркутівці” перегороджують дорогу чорнобильцям, які вийшли на акції протесту біля будівлі Кабміну в Києві. Виступали проти ініціативи влади урізати їм соціальні виплати

14 грудня в день вшанування пам'яті учасників ліквідації аварії на ЧАЕС обласні чиновники в Донецьку поклали квіти за годину до того, як зібралися чорнобильці.

— Мы отдаем дань безграничной благодарности ветеранам-чернобыльцам и тем, кто пожертвовал самым дорогим, кто ушел в вечность ради жизни и будущего своего народа и всего человечества. Сегодня вновь возвращаемся сердцем к тем событиям, чтобы еще раз понять, кому мы обязаны возможностью жить и растить детей, — виголошує промову голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький, 46 років.

Після чиновників до пам'ятника жертвам Чорнобильської катастрофи приходять 50 учасників її ліквідації. Серед них удова Віталія Власова, якого поховали в Макіївці напередодні.

— Из-за бандитизма власти ушли из жизни не только Геннадий Коноплев и Виталий Власов, — каже комендант знесеного наметового містечка Володимир Деркач, 59 років. — Ще двох загнали в могилу. На початку листопада, як тільки отримали нові пенсії, померли Володимир Єрмоленко з міста Селидове та Анатолій Ямпольский із Макіївки. З одним стався інсульт, з другим — інфаркт. Коли ти б'єшся об стіну, а отримуєш зраду, життя стає коротшим.

11 грудня група протестувальників у Донецьку припинила акцію. За це Андрій Шишацький пообіцяв виділити 1 млн грн матеріальної допомоги. Володимир Деркач і ще п'ятеро чорнобильців не погодилися. Після демонтажу останнього їхнього намету провели ніч просто неба. 12 грудня 40 працівників "Зеленбуду" засадили ялинками місце, де проходила акція. Комунальників охороняла міліція.

— От же збіг: коли вперше зносили наш намет, помер Конопльов. А коли вдруге зносили, тієї ночі помер у лікарні Віталій Власов, — каже Деркач.

— Чому мого чоловіка немає у списках протестувальників? — питає вдова Галина Миколаївна. Вона почула по телевізору, що її чоловік не належав до числа активних учасників акції. — Він разом з іншими — і до суду, і в прокуратуру, і під Пенсійний фонд. Як на роботу щодня ходив — із 14 листопада по 7 грудня. Голодувати тільки не міг, у нього діабет, він був на інсуліні.

Володимир Деркач говорить, що в списках так званих активних чорнобильців, які отримають допомогу — 375 осіб.

— А протестували тільки на Донеччині 2 тисячі людей. Це не рахуючи тих, хто приїжджав з інших областей. І як це можна розділити нас на активних і пасивних? Якщо людина — інвалід першої групи, онкохвора, у наметі жити не може — значить, що: вона пасивна? А ті, хто помер — пасивні чи активні протестувальники? Я попросив мене викреслити з того списку, бо це образа і ганьба.

У Донецьку чорнобильці пікетували управління обласного Пенсійного фонду з 14 листопада. Вимагали не допустити скорочення пенсій і забезпечити виконання судових рішень про виплату заборгованостей за пільгами. 15 листопада оголосили голодування.

Через 12 днів суд заборонив акцію протесту і міліція демонтувала намети. Під час їх знесення помер шахтар-інвалід 70-річний Геннадій Конопльов. 29 листопада "чорнобильці" встановили новий намет. Уночі 1 грудня суд знову виніс рішення про заборону. 11 грудня більша частина чорнобильців погодилася припинити акцію в обмін на гарантію влади виплатити пенсії в повному обсязі за листопад і грудень цього року.

У Львові акція протесту тривала з 6 грудня. У середу з чорнобильцями зустрівся губернатор Михайло Костюк. Пообіцяв безкоштовне перевезення у громадському транспорті, безплатне медичне обслуговування. 15 грудня зранку протестувальники згорнули намети.

Із 30 листопада в Маріїнському парку біля Кабінету Міністрів у Києві голодували луганські ліквідатори. Через стан здоров'я припинили акцію 9 грудня.

14 грудня у Хмельницькому чорнобильці оголосили акцію протесту і встановили намет на пл. Незалежності. У середу на мітинг там зібралися близько тисячі людей.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильці згорнули намети в Донецьку та Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути