середа, 18 лютого 2009 18:05

Ціни на оренду офісів впали в півтора разу

 

— Через цю кляту кризу почав шукати, на чому б зекономити. Колеги підказали, що здешевшала оренда офісів, — розповідає приватний підприємець Олександр Міщенко, 43 роки, з Полтави. — Я винаймаю 74 "квадрати" на вулиці Гоголя по 110 гривень за метр. Нинішній орендодавець згодився знизити ціну до 90. А я знайшов офіс такого ж розміру з кращим ремонтом і ближче до центру по 75 гривень. На початку березня переїжджаю. Економитиму 2590 гривень щомісяця.

У Полтаві з"явилося багато пропозицій оренди офісних приміщень у центрі міста. Ціни впали в півтора разу порівняно з листопадом-груднем минулого року. І знижуються щотижня.

— Багато "дутих" фірм позакривалися. Офіси в дорогих приміщеннях їм потрібні були для престижу. Переглянули бюджети й з"їхали на околиці, — каже працівник полтавського агентства нерухомості Олег Петрович.

Із орендодавцями можна торгуватися за ціну, умови і терміни сплати.

— У них же офіси пусті, ото й погоджуються, — говорить Міщенко. — Я шукав понад 70 "квадратів". Знайшов по 75 гривень за дві зупинки від центру. А тут дзвонить інший власник. Скинув ціну зі 120 до 75. І цей офіс у самісінькому центрі.

При виборі офіса радять у договорі прописати пункти, де зазначено право власності на приміщення, чи не перебуває під судовою забороною, чи включені комунальні платежі, прибирання офісу, право розміщення вивіски біля центрального входу. Обов"язково запитатися про вільні телефонні лінії в будівлі, наявність кондиціонера.

Телефоную за оголошеннями. Майже в кожному великому офісному центрі Полтави є по кілька вільних приміщень. Найнижчі ціни — до 30 грн за 1 кв. м — у приміщеннях комунальної власності, але там майже немає вільних кімнат.

Найнижча ціна в центральній частині міста на вул. Шевченка — по 55 грн за 1 кв. м. Це одноповерхова будівля.

— Ремонт там гарний. Тільки проблема з телефонними лініями. Кілька разів звертався, а мені відмовляють проводити додаткові, — каже власник приміщення.

Іду на місце. На 70 "квадратах" — магазин меблів. Кондиціонерів немає. Є можливість розмістити велику вивіску. Із невеликого холодного коридору входжу в кімнату на 40 кв. м. На підлозі кахлі, стіни пофарбовані. Кажу працівнику магазину, що хочу винайняти це приміщення.

— Тут тільки проблеми з телефонами, — каже чоловік. — Лінія спарена із сусідом-інвалідом, що живе за стінкою. Багато розмовляти не можна — лається. Телефонні оператори сюди проводити лінії не хочуть. У них лінії через дорогу, тому треба піднімати асфальт. А це дорого. Провели зв"язок CDMA. Але він поганий для дзвінків на міжмісто. Тому наші менеджери сидять в іншому офісі.

У центрі на розі вулиць Пушкіна і 1100-річчя Полтави є офіси по 60 грн за 1 кв. м. Відлякують обідрані стіни в коридорах і сморід зі зламаного ліфта.

На вул. Шевченка біля Центрального ринку здають офіс у 100 "квадратів" на три кімнати. Відмінний ремонт, на підлозі ковролін.

— А цього звіра разом з офісом здаємо. Потім заберемо, — каже Григорій Свістільник, генеральний директор товариства "Легмаш", яке є власником приміщення. Показує на величезний акваріум, де сидить метровий крокодил. — Усі бігають на нього дивитися. У вас клієнтів буде більше.

В історичній частині міста здають офіси на першому поверсі по 150–200 грн за "квадрат". На пл. Конституції приміщення в мармурі — по 150. Рік тому тут просили 250 грн, але так досі й не здали.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на оренду офісів впали в півтора разу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути