Ексклюзиви
вівторок, 27 лютого 2018 00:15

Тестуватимуть надшвидкі потяги

До кінця 2018-го у Дніпрі збудують майданчик для тестування надшвидкої транспортної системи "Гіперпетля" — пневматичних потягів, що рухаються в спеціальному трубопроводі. Розвивають швидкість до 600 км/год.

Майданчик має збудувати компанія, що займається проектом у Мексиці. Долучаться також фахівці з Академії наук, державних підприємств "Південмаш" та "Укроборонпром".

— Створюємо компанію "Хайп. юа", що розроблятиме технологію. Проект на стадії оцінки економічного й технічного потенціалу, — каже міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Будівництво траси для надшвидких потягів обійдеться у понад 80 млрд грн, за попередніми підрахунками. Перші маршрути мають з'єднати Київ із Дніпром, Одесою, Львовом, Харковом. Потяги зможуть долати відстань за 30 хв.

Зведення "Гіперпетлі" буде набагато дешевше за будівництво високошвидкісної залізниці, каже виконавчий директор "Українського інституту майбутнього" Віктор Андрусів:

— Це вигідніше. Зосередження зусиль на цьому проекті стимулюватиме запуск інновацій в Україні.

Надшвидку транспортну систему 2003-го презентували американські інженери Джеймс Пауел і Гордон Денбі. Замість вагонів у таких потягів — капсули, в яких обладнані місця для пасажирів. 2013-го систему почали тестувати в американському Лос-Анджелесі. Швидкість руху сягнула 355 км/год.

Зараз ви читаєте новину «Тестуватимуть надшвидкі потяги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути