пʼятниця, 25 листопада 2011 00:15

Будинки Андріївського узвозу підсвічуватимуть

Автор: фото: Андрій Жигайло
  Розрита дорога на Андріївському узвозі в Києві. Після реставрації вона з тротуаром стане на одному рівні. Раніше пішохідна частина подекуди була вища на 30–50 сантиметрів
Розрита дорога на Андріївському узвозі в Києві. Після реставрації вона з тротуаром стане на одному рівні. Раніше пішохідна частина подекуди була вища на 30–50 сантиметрів

Другий місяць триває реконструкція Андріївського узвозу — історичної мистецької вулиці в центрі Києва. Замінять каналізацію, відремонтують фасади будівель, бруківку й тротуари. 21 листопада почали міняти інженерну мережу.

Проект реставрації розробили в інституті "УкрНДІпроектреставрація".

— Шукали в архівах фотографії, плани, документи — про будівлі, вулицю загалом. Робимо хімічні дослідження, чи будинки були фарбовані, — розповідає архітектор Петро Макаренко, 58 років.

Зробили проекти реставрації близько 50 будинків. 26 із них — у комунальній власності. Решта, що належать приватним особам, ремонтуватимуть їхнім коштом.

Найбільше зміниться будинок №34. Колись у ньому були художні майстерні. Тут-таки є пам'ятник носу Миколи Гоголя та меморіальна дошка письменнику Григорові Тютюннику. Будівлі хочуть повернути вежі, що були на ній на початку XX ст.

Також в архівах знайшли фото і креслення ліхтарів, які стояли на вулиці до реставрації 1980 року. Ними планують замінити теперішні. Крім цього, на оновлених будинках змонтують фасадне підсвічування.

— Тротуарну плитку замінимо на таку, як була колись, тільки якіснішу. А бруківку з дороги, яку можна використати, покладемо назад, — кажуть в інституті. — Тротуар і дорогу зробимо на одному рівні. До цього пішохідна частина подекуди була вища на 30–50 сантиметрів.

Андріївський узвіз перекритий зеленим парканом. Для пішоходів залишили один бік вулиці. Проїжджу частину розрили, неподалік лежать запаковані труби. Каміння з дорожнього покриття вивезли. Будівельники кажуть, що прокладати інженерію важко, тому що знайшли підземні комунікації, яких немає на планах. Розбираються з їх призначенням.

— Чиї вони — не знаємо. Може, старі, а може, хтось сам провів. Зараз перекладаємо каналізацію, потом все остальне. Проблєм хватає, — говорить один із будівельників. Називатися не хоче. Копає яму навпроти будинку №13, де розташований музей письменника Михайла Булгакова.

Місцеві торговці й далі продають сувеніри. Нарікають, що виторг дуже впав.

— С одной стороны, это хорошо, что ремонт. Но с другой — мы почти ничего не зарабатываем. Улица перекрыта заборами, тротуар узкий. Нам пообещали, что не выгонят и даже сделают места для торговли. Ну посмотрим, — каже 30-річний Володимир.

На реконструкцію Андріївського міська влада виділила майже 50 млн грн. Роботи триватимуть до кінця травня наступного року. Відкрити оновлену вулицю планують на День Києва.

— Будівельні роботи ніколи не починають на зиму, бо це найгірший час для будівництва, — говорить президент Спілки фахівців нерухомого майна Олександр Рубанов, 44 роки. — Особливо на цю зиму, коли будуть сильні перепади температур, 10–15 градусів за день. Вони можуть порушити технологію робіт на фасадах будинків і при цементуванні частин тротуару. Зиму для реставрації обрали, бо хтось із чиновників вирішив відмити добрі гроші на цьому.

Зараз ви читаєте новину «Будинки Андріївського узвозу підсвічуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути