Ексклюзиви
пʼятниця, 16 лютого 2018 00:45

"Беркут" розстрілював майданівців

Хроніка Майдану 17–23 лютого 2014 року

Майже 5 тис. учасників протесту на Майдані вирушили до Верховної Ради вранці 18 лютого. Депутати мали розглянути зміни до Конституції, що обмежували повноваження президента. Але канцелярія парламенту відмовилася реєструвати документ.

Почалися сутички із силовиками. Ті використовували водомети і газ. Майданівців атакували тітушки. За 1,5 год. протистояння вбили шістьох — Володимира Кіщука, Ігоря Сердюка, Сергія Шаповала, Андрія Корчака, Сергія Дідича й Артема Мазура. Учасників протесту відтіснили до майдану Незалежності.

19 лютого силовики перекрили центр міста, не працювало метро. Близько 22:00 спецпідрозділ "Альфа" йде на штурм Будинку профспілок. Підпалюють його. Невідомі стріляють по бійцях внутрішніх військ і "беркутівцях". Серед них є загиблі.

У "Межигір'я" до Віктора Януковича їдуть лідери опозиції Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. Окремо з президентом зустрічається лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош. Усі переговори проходять безрезультатно.

У Київ на підтримку майданівців уночі з'їжджаються люди з усіх областей. 20 лютого йдуть у наступ. Біля Міжнародного центру культури і мистецтв "Беркут" розстрілює 49 людей. Майданівці захоплюють його, Український дім і відтісняють спецпризначенців.

21 лютого лідери опозиції підписують угоду з Януковичем. Домовляються про відновлення Конституції 2004 року та формування нового уряду, проведення конституційної реформи, позачергові президентські вибори не пізніше грудня 2014-го.

Увечері на Майдані розповідають про домовленості. На сцену несуть труни із загиблими. До мікрофона проривається сотник Самооборони Володимир Парасюк:

— У мене загинув друг, а вони тиснуть Януковичу руку! До десятої ранку має бути вимога про його відставку. Інакше — підемо на штурм зі зброєю!

Близько 23:00 Янукович покидає країну. Спершу їде до Харкова. Далі, через Донецьк і Крим, тікає до Росії.

23 лютого виконувачем обов'язків президента стає голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

У ніч на 19 лютого учасники львівського Майдану захопили будівлю обласного управління Служби безпеки й військову частину, де базувалися бійці внутрішніх військ і "Беркута". Розгромили чотири райвідділи міліції. Акцію назвали "Ніч гніву".

21 лютого в райцентрі Тальне на Черкащині водій джипа, який супроводжував автобус із бійцями внутрішніх військ, в'їхав у людей. Вони перекривали дорогу силовикам. Один з активістів помер. Люди відібрали в бійців амуніцію й посадили на маршрутку до Умані. Пізніше спалили автобус, який віз тітушок із Криму до Києва.

Зараз ви читаєте новину «"Беркут" розстрілював майданівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути