вівторок, 03 квітня 2012 05:00

"Батьківщина" провела перший з'їзд без Тимошенко

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Лідер ”Фронту змін” Арсеній Яценюк у п’ятницю в президії на XI з’їзді партії ”Батьківщина”. Цього дня, за чутками, він мав очолити партію Юлії Тимошенко
Лідер ”Фронту змін” Арсеній Яценюк у п’ятницю в президії на XI з’їзді партії ”Батьківщина”. Цього дня, за чутками, він мав очолити партію Юлії Тимошенко

Колишній помічник Леоніда Кучми 63-річний Олександр Волков відчиняє двері київського Будинку вчителя перед координатором "Громадського спротиву" Олександрою Кужель. У п'ятницю вранці вони прийшли на ХІ з'їзд партії "Батьківщина".

— Александр Михайлович, а что вы тут делаете? — кричать Олександрові Волкову в спину журналісти.

— Я — член партии "Батьківщина", — відказує той.

— Правда, что Турчинов против того, чтобы вы вошли в список?

— Что за бред какой-то? — підвищує голос Волков і зачиняє за собою двері.

Усередині збираються 143 делегати. На сцені стоїть стіл, на якому написано "Україні — волю!". Позаду нього висить плакат із зображенням екс-прем'єра Юлії Тимошенко за ґратами. На столі — три композиції з червоних гвоздик та 12 пляшок негазованої мінералки по 0,5 л.

Об 11.00 на сцену виходить перший заступник лідера "Батьківщини" 48-річний Олександр Турчинов.

— Пропонується обрати до президії Юлію Тимошенко, — каже.

Присутні аплодують, встають із місць.

— Юля! Юля! Юля! — кричать 2 хв.

Турчинов запрошує до президії лідера "Фронту змін" Арсенія Яценюка, голову виконкому секретаріату "Батьківщини" Ярослава Федорчука, колишнього віце-прем'єра Григорія Немирю, "бютівця" Сергія Соболєва, лідера Народного руху Бориса Тарасюка, керівника партії "За Україну!" В'ячеслава Кириленка і Сергія Луценка, рідного брата екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Ті розсаджуються за столом.

— Я зачитаю звернення Юлії Тимошенко до нашого з'їзду, — Турчинов бере аркуші, читає. — Вітаю вас, вільних і хоробрих людей. Тих, хто не зігнувся, не зламався, не став на коліна, не умив і не опустив рук, тих, хто не збайдужів і не розчарувався. Сьогодні я не серед вас. Качанівська колонія не надсилає своїх делегатів на з'їзди. Але, дорогі мої, не треба сумувати. Бо навіть тут, за ґратами, я відчуваю вас, чую стук ваших сердець, живу вашими побажаннями і надіями. Я прошу і благаю вас тільки про одне: об'єднайтеся. Забудьте про всі різночитання, про амбіції, про вузькі партійні інтереси, про ідеологічні розбіжності. Закрийте їх на замок, подаруйте опонентам, загубіть, заховайте, викиньте і забудьте, де вони лежать. Нам треба зберегти вільну Україну для наступних поколінь. Зробити це може тільки єдина і неподільна демократична опозиція. Стратегія на парламентські вибори 2012 року у нас може бути тільки така: одна команда, один список, одна перемога.

Зал аплодує.

Олександр Турчинов іде до трибуни. Кілька секунд напружено дивиться в зал.

— Навіть з-за ґрат Качанівської колонії Тимошенко залишається єдиним і незмінним лідером партії, — підвищує голос. — "Батьківщина" пишається своїм лідером, її незламністю, силою, яка є прикладом для кожного з нас. Ми об'єднаємо демократичні опозиційні сили й переможемо. Для того, щоб ніколи жоден диктатор не зміг відібрати в українського народу його гідність і свободу, його майбутнє і право на достойне життя. Час завершувати всі узгодження і консультації та переходити до створення єдиних штабів об'єднаної опозиції як у центрі, так і на місцях. Чи готові ми з вами до реальної самопожертви — поступитися місцем у списку, втратити посаду?

— Да! — кричать присутні. Турчинов усміхається й запрошує до слова 37-річного Арсенія Яценюка. Напередодні ходили чутки, що на цьому з'їзді він мав очолити "Батьківщину".

— Тимошенко буде на свободі, а в країні буде відновлена справедливість, — говорить Арсеній Яценюк. — Треба ввести нову політичну традицію і забути родове прокляття українських демократів, які не здатні об'єднатися ні за хвилину, ні за 10 хвилин перед розстрілом. Треба відверто сказати, що наш ворог — це режим Януковича, який має бути знищений. Хто не з об'єднаною опозицією, хто не йде з нами на виборчу кампанію, той підтримує Януковича.

Після нього слово надають 51-річному Сергієві Луценку. Той зачитує листа від брата:

— Як лідер "Народної самооборони", я заявляю про приєднання до партії "Батьківщина". Вірю, що шлях об'єднання — це шлях до перемоги. Маю на увазі перемогу передовсім не партійну, а перемогу здорового глузду, правди, України та її народу.

За 3 год. з'їзд завершується. Його учасники ухвалюють резолюцію. У ній ідеться про те, що "Батьківщина" й інші опозиційні сили мають узгодити єдиний список кандидатів у депутати до початку травня.

Зараз ви читаєте новину «"Батьківщина" провела перший з'їзд без Тимошенко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути