Ексклюзиви
пʼятниця, 02 лютого 2018 06:00

Антимайданівець "Топаз" відсидить два роки

Київський районний суд Харкова дав вісім років тюрми антимайданівцю Гнатові Кромському, 31 рік. Визнав його винним у посяганні на територіальну цілісність і підпалі будівлі Харківської облдержадміністрації 2014-го.

Проте за ґратами він буде два роки — решту строку зарахують за перебування у СІЗО за законом Савченко (день попереднього ув'язнення рахується за два дні у в'язниці. Набув чинності 24 грудня 2015 року. Парламент скасував цей закон 18 травня 2017-го. Але норму можна застосувати до того проміжку часу, коли закон діяв. — ГПУ). Також "Топаз" має заплатити 700 тис. грн компенсації за пожежу в Харківській ОДА.

Уродженець Харкова Гнат Кромський працював в охороні Антимайдану в Києві. Його прізвисько стало відомим після опублікування відео, де журналіст, який знімав табір у Маріїнському парку на відео, просить Кромського захистити від антимайданівців: "Топаз, дай команду!"

Після повернення до Харкова закликав Володимира Путіна ввести війська. Брав участь у сутичках біля Харківської ОДА. Силовики затримали його 25 квітня 2014-го. Відтоді сидів у слідчому ізоляторі СБУ.

Адвокат Кромського 43-річний Дмитро Щадрін готує апеляцію.

— Має право подати клопотання про умовно-дострокове звільнення або прохання про амністію, — каже Щадрін.

Можливо, "Топаза" готують на обмін. Хоча він заявив, що хоче залишатися в Україні.

— Покарання є надзвичайно м'яким. Кромський — один із тих, хто ледь не перетворив Харків на зону бойових дій, — говорить харківський активіст Олександр Шевченко, 33 роки.

Гнат Кромський став другим фігурантом справ часів Майдану, який отримав термін. 22 грудня 2017-го Шевченківський райсуд Києва дав чотири роки умовно організатору тітушок Юрієві Крисіну. Його підозрювали у причетності до вбивства журналіста В'ячеслава Веремія. Однак справу перекваліфікували і Крисіна засудили за хуліганство.

Зараз ви читаєте новину «Антимайданівець "Топаз" відсидить два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути