четвер, 11 червня 2009 07:42

Олександр Мінайлов підпалив іконостас

6 червня у селі Суботів Чигиринського району на Черкащині на очах у вірян місцевий житель 44-річний Олександр Мінайлов підпалив іконостас.

Історія сталася серед дня в православному храмі Святого пророка Іллі. Зі слів Іванни, дружини місцевого священика, Мінайлов тримав свічку, ніби хотів її поставити перед ликом Божим. Потім побіг у східну частину храму, за іконостас. Був там кілька секунд. Коли повернувся, люди побачили вогонь. У церкві були самі жінки. Вони закликали на допомогу працівників відділу Суботівського історичного музею. За церковними канонами, у вівтарі можуть перебувати лише чоловіки.

Співробітники музею загасили полум"я, затримали палія, віддали його міліціонерам. Утікати Мінайлов не збирався — спостерігав, що буде далі, розповідає 42-річний Костянтин Проценко з Міністерства надзвичайних ситуацій Черкаської області.

Вогонь пошкодив дві священицькі ряси, килим та іконостас. Сума збитків, за попередніми даними, — 7 тис. 350 грн.

Затриманий пояснив, що підпалив іконостас, бо йому не подобається, як той виглядає. У Суботові кажуть, Мінайлов психічно хворий. Він прийшов у церкву з півлітровою пляшкою легкозаймистої рідини. Що це було, з"ясовують експерти.

Іконостас зробили нещодавно. На нього за державною програмою "Золота підкова Черкащини" виділили 3 млн грн. Іконостас має близько 200 кв. м. Площа позолоти — 70 "квадратів".

Раніше у церкві пророка Іллі був похований гетьман Богдан Хмельницький. У ХVІІ ст. склеп знищили. Цього року на його місці встановили новий надгробок, завершили ремонт дзвіниці.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Мінайлов підпалив іконостас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути