вівторок, 20 листопада 2012 00:45

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

"А чого вони щось інше, крім хліба, не їли?"

Учитель львівської школи №28 Андрій Закалюк, 26 років, написав посібник для п'ятикласників з вивчення історії України. У ньому є сторінки про Голодомор, УПА, бій під Крутами, зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе, помаранчеву революцію, дисидентство. Замовило книжку управління освіти міської ради, у серпні закупили 2 тис. примірників. Один підручник припадає на четверо-п'ятеро школярів.

— Учні п'ятих класів уперше вивчатимуть історію України. Треба подати її правильно, — каже Закалюк. — В абзаці про Голодомор 1932-1933 років чітко написав, що це геноцид, винищення українського народу. Вказав цифру померлих від 3 до 10 мільйонів осіб. Фото шукав у Книзі Пам'яті українського народу, намагався вибрати менш шокуючі. 11-річним треба делікатно розповідати про Голодомор. Кажу їм: люди умирали, бо не було хліба. Вони руку піднімають, питають: а чого вони щось інше, крім хліба, не їли? Починаєш пояснювати, що не було іншої їжі, навіть кору дерев їли та птахів. Дехто пригадує, що дід чи баба розповідали про Голод.

— Торік довго пояснювала своєму 11-річному сину, чому 26 листопада весь центр міста у свічках і лампадках. Ми теж поставили, — каже Валентина Кобзин, 34 роки. — У нас прабабця чоловіка з Херсонської області. Її батьки та двоє братів померли під час голоду 1933 року. Найважче було пояснити синові, хто й чому в нашої прабабці хліб забирав.

Зараз ви читаєте новину «"А чого вони щось інше, крім хліба, не їли?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути