пʼятниця, 15 грудня 2017 07:30

80 відсотків батьків не платять аліменти

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

7 грудня Верховна Рада прийняла законопроект, що забороняє неплатникам алімен­тів виїжджати за кордон, полювати, користуватися зброєю і керувати автомобілем. Обмеження накладатиметься на півроку. За цей час боржник має виплатити гроші. Якщо не розрахується — заборону продовжать.

Обмеження накладатиме суд після заяви про невиплату алімен­тів того із батьків, хто опікується дитиною. Заборону застосовуватимуть до осіб, які не платять гроші понад півроку.

Якщо відповідач доведе, що не має коштів — може отримати два місяці громадських ­робіт.

Щомісячні аліменти на дитину до 6 років становлять не менше 746 грн (половина від прожиткового мінімуму з 1 грудня 2017-го), від 6 до 18 років — 930 грн. Їх виплачують добровільно або за рішенням суду. Тоді позивач може доводити наявність у відповідача неофіційного доходу й вимагати більших аліментів. Загальний розмір виплати розраховують у відсотках доходів того, хто аліменти платить: на утримання однієї дитини — 20% загальної суми отриманих протягом місяця доходів або заробітків іншого виду, на утримання двох дітей — не менше 33%, трьох або більше — до 50% загальної суми заробітку.

Автор: МАЛЮНОК: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

11 грудня до Оболонського райсуду Києва оголеним прийшов актор Антін Мухарський, 49 років. Прикривався аркушем із зверненням до міністра юстиції Павла Петренка: "Петренко — гей. Почуй батьків!".

Шоумен три роки судиться з колишньою дружиною, телеведучою Сніжаною Єгоровою. Виховували п'ятьох дітей, трьох спільних. Подали 28 позовів одне проти одного: про опіку над ними, зниження й підвищення аліментів.

— Маю платити суми такого розміру, що вони просто роздягають мене догола, — говорить Антін Мухарський. — Голий, босий і роздягнутий виконавчою службою. Я не відрікаюся від дітей. Але не можу захистити свої права в суді, бо адвокати дружини затягують справу. А судді кажуть, що вона має серйозних покровителів. Я їх знаю. Це — Павло Петренко й нардеп Ірина Луценко.

Улітку цьогоріч Сніжана Єгорова ­заявляла, що колишній чоловік за три роки заборгував 427 тис. грн аліментів на трьох своїх дітей. Тому виконавча служба конфісковує його майно.

28-річний Олексій Мазур із міста Червоноград на Львівщині торік розлучився з Марією Жатовською, 27 років. На початку вересня цьогоріч перестав платити аліменти на спільну 2-річну доньку. Виїхав працювати за кордон. Виконавча служба відібрала в нього комп'ютер і телевізор.

— Не давав грошей, хоча в Польщі працює офіційно й має велику зарплату, — каже колишня дружина. — Подала до суду. Постановили, що має сплатити 10 тисяч гривень боргу. Не сплатив. Тому виконавці забрали техніку.

В Україні аліменти не платять майже 80% батьків, говорять експерти.

— Усе залежить від їхньої совісті. Якщо хтось не хоче платити, то змусити це зробити може тільки суд, — говорить юрист Борис Мирний, 34 роки. — Якщо немає коштів — конфісковуватимуть майно.

— Верховна Рада прийняла правильний закон. Тепер мають вирішити, як усі його пункти втілюватимуть у життя, — розповідає адвокат Антон Зубков, 42 роки. — Обмеження користуватися автомобілем занесуть в електронну базу даних. Її може переглянути будь-який поліцейський. Так само легко відстежити дотримання заборони про невиїзд за кордон.

Обмеження запроваджуватимуть лише за рішенням суду.

У травні Верховна Рада внесла зміни до Сімейного кодексу. Аліменти визнали власністю дітей і заборонили дорослим використовувати їх на власні цілі. Батьки, які платять кошти на сина чи доньку, можуть вимагати звіт, куди витрачаються їхні гроші.

Зараз ви читаєте новину «80 відсотків батьків не платять аліменти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути