середа, 27 травня 2009 19:08

5-місячна Вікторія Пукаляк померла після вакцинації

Автор: фото з сайту www.zik.com.ua
  Вікторія Пукаляк на руках у матері 22 березня цього року. Дівчинка народилася торік 10 грудня, померла рівно за п’ять місяців — 10 травня
Вікторія Пукаляк на руках у матері 22 березня цього року. Дівчинка народилася торік 10 грудня, померла рівно за п’ять місяців — 10 травня

До 1 червня спеціальна медична комісія має з"ясувати причину смерті 5-місячної Вікторії Пукаляк із села Нагірне Самбірського району Львівської області. Померла дівчинка 10 травня. А за два дні до того їй зробили вакцинацію.

— Наша дитина росла цілком здоровою. У дружини були легкі пологи. Донька з"явилася на світ 10 грудня, відтоді навіть нежитю чи кашлю не мала, — розповідає 27-річний Мирон Пукаляк, батько Вікторії.

Він нещодавно повернувся із заробітків у Києві. Із 25-річною дружиною Тетяною мають 7-річну доньку Ольгу.

8 травня Тетяна принесла Вікторію у сільський фельдшерсько-акушерський пункт на планове щеплення. Це була третя прививка. Того ж дня виміряла температуру, усе було нормально. Ввечері наступного дня мати скупала доньку і поклала спати.

— Вікторія поспала 10 хвилин, почала крутитися, — розповідає батько. — Зблідла, у неї посиніли губки. Ми викликали лікарів.

Дівчинка знепритомніла. У дитячому відділенні Самбірської центральної районної лікарні її підключили до апарату штучного дихання. 6 год. намагалися привести до тями. Дитина померла — о другій ночі.

— Лікарі сказали, що у неї був слабкий імунітет. Але ж вона ніколи не хворіла! — обурюється Мирон Пукаляк. — Завжди мала гарний апетит. У п"ять місяців виглядала, як річна дитина. До нас приїжджали фахівці з Міністерства охорони здоров"я, переконували, що дитина померла від інфекції дихальних шляхів. То чого лікарі не помітили тієї хвороби?

Тетяна каже, фельдшер Леся Кушнір робила щеплення від дифтерії та від гепатиту. Використовувала французьку вакцину.

— Нас запевняють, що нею щепили 16 дітей. Я не знаю жодної такої дитини з нашого села, — дивується батько. — Називають різні причини смерті, крім вакцинації. Кажуть, дочка могла відригнути і подавитися. Тоді чіпляються до дружини. Говорять, що на перших місяцях вагітності в неї був низький гемоглобін. Але скільки вагітних жінок на зберігання лягають і народжують здорових дітей.

Кажуть, дочка могла відригнути й подавитися

Розтин тіла робили у Львівському патолого-анатомічному центрі. На проведення експертизи батька не пустили. Він за фахом ветеринар.

— Я трохи в медицині тямлю, — каже Мирон. — Одразу б усе зрозумів. Думав, можливо, у Вікторії була вроджена вада серця. Але ні. Патологоанатоми визначили, що дитина померла від набряку головного мозку.

Мирон Пукаляк подав заяву до районної прокуратури. Правоохоронці опломбували холодильник, де зберігалася вакцина. Триває розслідування.

— Напередодні до ФАПу приїхало багато лікарів. Можливо, там уже вакцину підмінили й документи підробили, — припускають Пукаляки. — Тут уже діє лікарська солідарність. Прошу медиків, аби визнали свою фатальну помилку.

Батьки Вікторії звернулися до прем"єр-міністра Юлії Тимошенко. Вона розпорядилася створити комісію.

— Попередній висновок медкомісії: щеплення не призвело до смерті дитини, — каже головний педіатр Львівської області Любомира Кутневич. — Це трагічний збіг обставин. Думаємо, вона померла від гострої респіраторної інфекції, ускладненої бронхіолітом. Перед вакцинацією дитину оглядали. Але хвороба була в інкубаційному періоді. Усі умови зберігання вакцини були дотримані.

Зараз ви читаєте новину «5-місячна Вікторія Пукаляк померла після вакцинації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути