вівторок, 03 квітня 2018 00:55

45 людей із затоплених будинків евакуювали на човнах

Автор: www.npu.gov.ua
  Поліцейські евакуюють жінку з дитиною із затопленого дому в райцентрі Охтирка на Сумщині. Там вийшла з берегів однойменна річка. Залила 25 будинків
Поліцейські евакуюють жінку з дитиною із затопленого дому в райцентрі Охтирка на Сумщині. Там вийшла з берегів однойменна річка. Залила 25 будинків

30 березня в Україні почалося потепління. Температура у більшості регіонів піднялася до +13°C. На вихідних на Заході й Півдні сягала +18°C.

Це спричинило швидке танення снігів. Талі води по­трапляють у річки, ставки й ­озера. Вони розливаються. За­топлюють вулиці населених пунктів, городи, підвали. Найбільше страждають мешканці приватного сектора. Вода заходить у будинки. Псує підлогу, меблі, побутову техніку.

Сильний вітер знеструмив 192 населених пункти у восьми областях. Найбільше у Київській — 112.

У Полтаві 31 березня з берегів вийшла річка Тарапунька. Затопила вул. Лугову. Вода сягала до півметра. В'їзд на вулицю перекривала поліція.

"Третій рік одна з харківських фірм виграє тендер на прибирання Полтави, зокрема, й від снігу. Повинні чистити зливні каналізації. Але нічого систематично не роблять. Лише кошти списують на проведення цих робіт", — пише у "Фейсбуку" депутат міської ради Олександр Шамота, 36 років.

Повінь почалася майже в усіх районах Полтавщини. Люди телефонують рятувальникам.

— У неділю відкачали воду із 141 домогосподарства. Найгірша ситуація у Зіньківському й Котелевському районах. Там літніх жінок і родину довелося евакуювати на човнах, — говорить 45-річна Світлана Рибалко з обласної Державної служби із надзвичайних ситуацій.

Від підтоплень у Дніпрі постраждали 15 вулиць Амур-Нижньодніпровського району. Вода погано сходила через відсутність дренажної системи і зливової каналізації. Залила підвал 12-поверхівки. У квартирах вогко, з'являється цвіль на стінах і неприємний запах, кажуть мешканці.

У Чернігові та селі Новоселівка Чернігівського району тала вода затопила 96 садиб. П'ятьох людей переселили. Рятувальники перекрили проїзд дамбами через річку Стрижень.

— Для зниження рівня води екскаватором вирили траншею вздовж вулиці Шевченка. Розчистили русло каналу й прилеглу територію. Прибрали сміття й гілля, — каже заступник мера Чернігова Андрій Черненко.

У райцентрі Охтирка Сумської області 45 людей із затоплених будинків на човнах евакуювали поліцейські. Вийшла з берегів ріка Охтирка. Залила не менше 25 будинків. У деяких вода піднялася до підвіконня.

Шістьох евакуйованих розмістили в готелі "Нафтовик". Одна людина — в лікарні. Решта переселилися до родичів.

Розталий сніг підняв рівень води у річці Дунай. Вона підтопила третину вулиць у місті Вилкове Кілійського району на Одещині.

— Рівень води досяг 181 сантиметра. З моря дме вітер зі швидкістю 20 метрів за секунду. Піднімає високу хвилю, — говорить голова Кілійської райради Павло Бойченко, 45 років.

У найближчі дні температура в Україні підвищуватиметься. В деяких областях — до +20°С. Це спричинить ще більший підйом рівня води у річках, прогнозують синоптики. На Закарпатті можуть вийти з берегів річки Боржава, Тиса, Уж і Латориця. На Львівщині — Сян, Західний Буг і Дністер.

Зараз ви читаєте новину «45 людей із затоплених будинків евакуювали на човнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути