середа, 09 січня 2013 00:45

376 українців святкували Різдво в аеропортах

Через борги авіаперевізника "Аеросвіт" щонайменше 376 українців святкували Різдво в міжнародних аеропортах. 29 грудня 2012-го Господарський суд Київської області розпочав провадження у справі про банкрутство авіакомпанії. На 8 січня "Аеросвіт" скасував вісім рейсів на прибуття та дев'ять — на відправлення.

Від 6 січня чекають на виліт з в'єтнамського міста Хошимін 196 українців.

— Я сиджу в дорогому кафе в терміналі аеропорту Хошиміна. Їм бургери і чекаю рейсу на Бангкок. Звідки планую дістатися до Києва. Рейс до Таїланду затримують щонайменше на 2 години. Позаду два дні в цьому аеропорту, попереду — ніч у терміналі Бангкоку, — розповідає у вівторок киянин Ігор Тітов, 26 років. 23 грудня він поїхав до В'єтнаму. Літак вилетів із Борисполя з добовим запізненням. До Києва Тітов мав повертатися 5 січня, але виліт затримали на дві доби.

— Капітан нашого рейсу повинен був привезти 50 штук баксів аеропорту, щоб оплатити рейс. Не привіз. Літак заарештували. Ми з іншими пасажирами думали скинутися по 250 баксів і полетіти додому. Але капітан відмовився приймати гроші. Прийшлося ночувати в якомусь страшному готелі з тарганами. Доки спав, літак відправили. Мене ніхто не повідомив. 3 години я бігав у паніці по аеропорту. Тут сервіс на рівні кам'яного віку: ні телефонів, ні інфостійок. Посольство не відповідало ні в Ханої, ні в Хошиміні. Як дзвонити в іншу країну, ніхто не знає, квитки купити можна тільки на Франкфурт за 1260 доларів. Мені все-таки видали нові квитки до Бангкока. Переночую в аеропорту, а вранці до Києва — знову "Аеросвітом".

Подібна ситуація виникла 6 січня в аеропорту "Бен-Гуріон" в ізраїльському Тель-Авіві. Там добу чекали рейсу 54 українці.

— Дядько з племінником летіли з Калінінграда через Київ у Тель-Авів. Мали бути там 7 січня о 2.05. Спали на сидіннях. Племіннику 6 років. Грошей у них майже немає. Ціни за квитки зросли на очах. Два білети на Київ — Туреччина — Тель-Авів за 15 хвилин із 900 доларів подорожчали до 1595, — розказує киянин Володимир Чайка.

25-річна Марія Івашко на Святвечір мала вилетіти з Варшави до Києва.

— В аеропорту дізналася, що компанії "Аеросвіт" більше не існує, мій квиток недійсний. Змушена була на останні гроші купувати квиток іншої компанії за 300 євро. В кишені залишилися 12 гривень. Хочу їхати в офіс "Аеросвіту" й вимагати відшкодування.

Різдво в аеропорту Ташкента зустрічали 80 пасажирів літака Київ — Ташкент — Київ. 5 січня в Стокгольмі на виліт чекали 40 українців. Шестеро членів екіпажу рейсу Київ — Стокгольм — Київ три доби очікують вирішення проблеми в столиці Швеції.

— Літак заарештували за борги. Сказали, до 8 січня ніхто цим питанням займатися не буде. Екіпаж сам заплатив за готельні номери. А у вівторок зранку їм заявили: перший робочий день, справ багато, зараз не до них. Мої друзі сидять у холі готелю на чемоданах. Грошей, щоб заплатити за проживання, в них немає, — каже киянин Дмитро Пилипенко.

— Історія "Аеросвіту" почалася давно. У нього накопичилися значні борги перед аеропортами. Ходять чутки, що причиною банкрутства є злиття компанії з "Міжнародними авіалініями України", щоб утворити єдину компанію-перевізника, — говорить Ірина Коссе, старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень.

Зараз ви читаєте новину «376 українців святкували Різдво в аеропортах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути