пʼятниця, 25 січня 2013 00:00

360 тисяч людей постраждають через закриття шахт

Автор: фото з сайта www.gdb.rferl.org
  Михайло Волинець: ”У місті Стаханов на Луганщині газ почав виходити на поверхню. Людина зайшла в погріб, включила світло — обсмалила обличчя. Уже поранено близько 50 людей”
Михайло Волинець: ”У місті Стаханов на Луганщині газ почав виходити на поверхню. Людина зайшла в погріб, включила світло — обсмалила обличчя. Уже поранено близько 50 людей”

Найближчим часом готують до зупинки 35 державних шахт. Там хочуть провести реконструкцію, а потім знову запустити. Із цього питання 17 грудня 2012 року в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості відбулася технічна рада.

— Мова йде про такі гіганти, як шахтове управління "Луганське". Воно має промислових запасів вугілля — 181 мільйон 759 тисяч тонн. Якщо стандартно видобуватимемо по 2 мільйони в рік, може працювати ще 75 років. Це і шахта імені Стаханова на Донеччині, "Жовтневий рудник" у Донецьку, що відповідає всім світовим стандартам. Цей список можна ще довго продовжувати. Працівників точно звільнять, бо не буде вугілля — нічим буде платити зарплати. Ці шахти просто помруть. Ще жодна шахта не повернулася після консервації, — каже 56-річний Михайло Волинець, голова Незалежної профспілки гірників.

Скільки людей опиниться на вулиці?

— Тисяч 60. До того ж кожне робоче місце на шахті тягне за собою ще сім, бо закриються школи, дитячі садки. Загалом постраждають 360 тисяч по всій Україні.

Їм виплатять компенсацію?

— Зазвичай профспілки домагаються, щоб звільненим працівникам платили компенсацію. Але в нашій країні закони не діють. Навіть якщо працівникові вдасться виграти суд, то виконавча служба, на жаль, не виконує його.

Чому шахти закривають?

— Інвестор не вкладає гроші у вугільну галузь, бо постійно змінюється вплив фінансово-промислових груп на неї. Зараз от зайшов син президента Януковича Олександр. Шифрується через компанію Донбаський розрахунково-фінансовий центр. Через неї керує шахтами, йому йдуть мільярди гривень бюджетних коштів. Певний вплив на вугільну галузь мають і фінансові групи сина Олександра Єфремова. Це їх треба запитати: "Чому "Луганськвугілля" виявилося найгіршим у той час, коли було найкращим у радянські часи?".

Які наслідки закриття шахт?

— Наслідки закриття цих шахт можуть бути соціальні, екологічні, демографічні. В місті Стаханов на Луганщині газ почав виходити на поверхню. Поранено близько 50 людей. Людина зайшла в погріб, чиркнула сірником чи включила вимикач — обсмалила обличчя. У місті Брянка діти стали частіше хворіти, погіршився імунітет, упав зір. Через безробіття багато сімей розпалися, хтось поїхав на заробітки в Москву, Італію. От подивіться зараз на Сніжне, Торез і Красний Луч Луганської області. Там залишилися одиниці шахт. На копанках платять "чорну" зарплату. Через це казна місцевих бюджетів обміліла. Розвалилися бібліотеки, школи, дитсадки, комунальні підприємства. Копанки стали рити у непридатних для цього місцях — під залізницею, внаслідок чого провалювалося залізничне полотно, під будинками. Зросте безробіття. Дослідження показують, що зростання на 1 відсоток безробіття зумовлює зростання криміналу на 3 відсотки.

Як людям боротися проти закриття шахт?

— Вступати лише в незалежні профспілки, а не створені ще за радянські часи зверху. Вони обслуговують лише роботодавців. Незалежні профспілки утримуються на кошти самих працівників. Шукати захист у місцевих органів влади, прокуратури, міліції, звертатися до політичних сил, громадських організацій, створити свою громадську організацію. Ходити на мітинги, влаштовувати страйки. От 14 січня 14 жінок пікетували Адміністрацію президента через заборгованість зарплат у місті Червоноград. Це мало результат — їм погасили заборгованість.

Зараз ви читаєте новину «360 тисяч людей постраждають через закриття шахт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути