вівторок, 16 лютого 2016 06:20

30 міськрад не дали на ПТУ грошей

500 млн грн із держбюджету спрямують на фінансування професійно-технічних училищ. Так вирішив уряд минулого тижня.

Із 2016 року заклади профтехосвіти мали утримувати за рахунок місцевих бюджетів. Це передбачає Закон "Про бюджет". Через нестачу коштів понад 30 міськрад не виділили на училища, коледжі й академії грошей. Проте приміщення й матеріально-технічну базу на своєму балансі лишили.

— Викладачі з початку року не отримували зарплату. Студенти — стипендії, — говорить 53-річний В'ячеслав Супрун, директор департаменту професійно-технічної освіти. — Правильно було б закріпити фінансування профтехучилищ за місцевим бізнесом. Це зменшить навантаження на державний і місцеві бюджети, а на підприємства прийдуть кваліфіковані працівники. Такий підхід поширений у світі.

Це дасть поштовх до розвитку цієї сфери. Непотрібні спеціальності закриють. З'являться сучасні напрями підготовки. Наприклад, досі готуємо операторів комп'ютерного набору. Для чого? Натомість на ринку праці затребувані фахівці готельно-ресторанної справи, обслуговування автомобілів.

Щороку профтехучилища випускають 150–160 тис. спеціалістів. Найбільше — для промисловості й будівництва. Найменше — працівників сфери обслугову­вання.

Зараз ви читаєте новину «30 міськрад не дали на ПТУ грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути