Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2018 07:55

21 людина загинула під час теракту в Криму
3

Медики вивозять пораненого чоловіка з політехнічного коледжу в окупованій Керчі. 17 жовтня в навчальному закладі влаштували теракт, 21 людина загинула, 43 поранені
Фото: REUTERS
Підозрюваний у вчиненні ­вибуху 18-річний Владислав Росляков йде сходами коледжу з рушницею ”Бекас” 12-го калібру. Він застрелився у бібліотеці на другому поверсі
Жінка плаче біля політехнічного коледжу в анексованому кримському місті Керч. Прийшла із дитиною до встановленого меморіалу загиблим

У політехнічному коледжі окупованої Керчі 17 жовтня вчинили теракт. Унаслідок стрілянини та вибухів загинула 21 людина, 44 — поранені. У масовому вбивстві підозрюють студента навчального закладу 18-річного Владислава Рослякова.

Вибух пролунав о 12:17 на першому поверсі. У аудиторіях тривало навчання — на парах були майже 700 студентів і 26 викладачів.

— Почалася паніка, — розповідає очевидець. — ­Кілька людей сховалися в кабінеті. Куратор побігла закривати двері. Її вбили. Решта почали вибиратися через вікна.

Студенти кинулися тікати з охопленої вогнем будівлі.

— Я вночі майже не спав, тому наприкінці пари заснув. Це мене і врятувало, — каже Семен Гаврилов, 17 років. — Прокинувся від гуркоту. Виглянув із кабінету, а там ходить хлопець із рушницею й розстрілює всіх. Я закрився. За 10 хвилин приїхали поліцейські з автоматами. Що сталося зі стрільцем, не знаю. Коли силовики стали евакуювати студентів і викладачів, я теж ви­йшов. У тому коридорі, де прогримів вибух, вибило вікна. На підлозі валялися тіла убитих. Всі стіни були обвуглені.

Окупаційна адміністрація Криму заявила про теракт і захоплення заручників. До будівлі почали стягувати бронетехніку й військових.

— Загиблих — 21 особа, — каже 44-річний Ділявер Мельгазієв, заступник голови підконтрольної Кремлю "міської адміністрації". — Останній катафалк привіз у морг тіла чотирьох осіб. Серед загиблих 16 студентів і п'ять працівників закладу. На момент трагедії шістьом не виповнилося 18 років.

— Справжній теракт, як у Беслані (терористи захопили 1128 заручників на шкільній лінійці в Північній Осетії 1 вересня 2004-го. — ГПУ), — говорить 47-річна Ольга Гребенникова, директор коледжу. — І діти загинули, і працівники.

У масовому розстрілі підозрюють студента четвертого курсу коледжу 18-річного Владислава Рослякова. 8 вересня він отримав дозвіл на помпову рушницю "Бекас" 12 калібру, а кілька днів тому придбав до неї 150 набоїв.

Ходив із кабінету в кабінет, закидав у приміщення саморобну гранату, а потім розстрілював людей із рушниці. О 13:45 скоїв самогубство в бібліотеці навчального закладу. У його сумці знайшли ще один вибуховий пристрій. Передсмертної записки не залишив.

Матір стрільця працює санітаркою в онкодиспансері Керчі. Туди також направляли поранених. Вона не знала, що це скоїв її син. Правоохоронці забрали жінку на слідчі дії. Родину Рослякова характеризують як "неблагополучну". Батьки розлучилися, хлопець жив із матір'ю.

Студенти, які спілкувалися з ним, згадують, що Владислав ненавидів технікум. Був замкнутий, майже ні з ким не спілкувався, видалив свої сторінки із соціальних мереж.

— Із ним було важко розмовляти, він мало що розповідав, — каже батько Владислава. — Не мав друзів. Був один приятель, але вони перестали спілкуватися. Цікавився комп'ютерними іграми і зброєю.

Окупаційна прокуратура порушила кримінальну справу за статтею масове вбивство. Шукають спільників Рослякова. Він не міг організувати масовий розстріл самотужки, вважають слідчі.

Прокуратура Автономної республіки Крим порушила кримінальне провадження за статтею теракт.

— Окупаційний режим може використати цю страшну історію для розгортання терору на півострові, — каже 47-річна Ірина Геращенко, перший заступник голови Верховної Ради. — КГБісти — мастаки провокацій і вибухів. Згадаймо теракти в Москві, Чечні, Беслані. Їх організувала сама російська влада — для залякування людей. Серце болить від того, на що перетворюється колись туристичний Крим. Отруєння дітей в Армянську, вибухи в Керчі. Горе, безвідповідальність, безгосподарність, біда, руйнування, смерть.

Зараз ви читаєте новину «21 людина загинула під час теракту в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути