четвер, 20 жовтня 2011 07:15

Яворівський не добрав 13 голосів

Два дні у санаторному комплексі "Пуща-Озерна", що у Пущі-Водиці під Києвом, тривав з'їзд Cпілки письменників. На вибори нового голови організації з'їхалися 360 делегатів. Але керівника так і не обрали — жоден кандидат не подолав прохідний бар'єр у 159 голосів.

Делегати сидять у конференц-залі. Обговорюють, що на з'їзд Спілка письменників витратила 500 тис. грн.

На посаду висувають сімох кандидатів. Письменники Володимир Шовкошитний, Любов Голота і Михайло Шевченко знімають свої кандидатури на користь секретаря Спілки 60-річного Віктора Баранова. Письменник Василь Шкляр — на користь голови Володимира Яворівського, 68 років. Поет 69-річний Леонід Талалай продовжує боротьбу:

— Якщо ви думаєте, що я зніму свою кандидатуру, то помиляєтеся. Усі друзі мені подзвонили і привітали з "головою". Їх підвести не можу. Тому прошу Яворівського й Баранова відмовитися від цієї посади на мою користь.

У залі аплодують. Кілька десятків делегатів кричать, що він справжній борець.

Віктор Баранов на трибуні виголошує виборчу програму — треба створити прес-центр, організовувати виїзні секретаріати в областях і проводити круглі столи. Насамкінець критикує Яворівського:

— За 10 років його головуванням Спілка втратила майже все своє майно. Продали 7 гектарів території у Коктебельському будинку творчості, частину спілчанських територій в Одесі. Інші приміщення здали в оренду на 49 років. Навіть приміщення письменницької поліклініки передали на баланс якоїсь офшорної компанії з офісом у країні Беліз. Анатолій Крим розказував, що ця компанія сплачуватиме спілці 500 тисяч гривень щомісяця. Я цих грошей не бачив.

З-за столу підводиться драматург Анатолій Крим:

— Це все брехня. Спілка і приватна структура створили підприємство. Вони внесли в статутний фонд гроші, а ми це приміщення. Якщо захочемо вийти, то поліклініку у них заберемо. А більш ледачої людини за Баранова я у світі не бачив. Він приходить на роботу на 10–15 хвилин. І ще ганьбить нас та щось вигадує? Скажіть чесно, чого ви ненавидите Яворівського?

Володимир Яворівський сміється, тре лоб руками.

— Міг би багато сказати на ці образи, але не опускатимуся. З Барановим я працював 10 років. Він міг би сказати мені про це за чаркою чи поза нею. Це було би по-людськи. Невже ти вважаєш, що станеш головою і завтра зробиш собі квартиру? Ти кажеш, що треба організовувати виїзні засідання, а хоч на одному ти був? Постійно кажеш, що захворіли діти. Якщо Баранов стане головою, то з його моральними якостями про Спілку за півроку можна забути. Зранку до вечора він тільки п'є чарку і їсть сало.

Голосування триває годину. Баранов набирає 156 голосів, Яворівський — 146, а Талалай — 14. Повторне голосування не проводять, бо половина делегатів роз'їхалися. Вибори голови планують провести за місяць у Спілці письменників.

Зараз ви читаєте новину «Яворівський не добрав 13 голосів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути