пʼятниця, 02 серпня 2013 14:46

У Свіржському замку у радянські часи була школа трактористів
6

Фото: Фото: Ольга Швед

Свіржський замок в селі Свірж на Львівщині найбільш полюбляють відвідувати іноземні туристи. Його називають замком із найбільш красивою територією та краєвидом на Львівщині. Знаходиться на відстані 40 км від Львова.

Львів'янка Ольга Мацик кілька разів на місяць їздить разом із друзями відпочивати до Свіржського замку та привозить туди знайомих туристів з-за кордону.

"Усі лише бачать фото замку над озером - одразу просяться туди поїхати. Насправді замок не такий величний зблизька, але місцина там чудова. Недарма там знімали безліч фільмів. Наприклад, у фільмі "Д'Артаньян і три мушкетери" радянські кінематографісти показали цей замок як бастіон Сен-Жермен", - каже Ольга Мацик.

Перша згадка про замок Свірж пов'язана з його господарями - родом Свірзьких,  датується 1530 роком. Замок міняв власників, зазнавав втрат під час Першої та Другої світових воєн, його палили та відновлювали, руйнували, і знову відновлювали.В радянські часи замок використовувався як школа трактористів, пізніше тут планувалося влаштувати будинок творчості Союзу архітекторів. За останні тридцять років замок кілька разів реконструювали та реставрували.

"Дуже прикро, що з замку не зробили музей. Побувати всередені вдається не завжди. Охороняє споруду сторож, який пускає в середину залежно від свого настрою. Зазвичай йому платять по п'ять гривень з людини. Всередині замок складається з двох дворів - верхнього і нижнього - господарського. У дворі глибокий колодязь в центрі. Ходить легенда про дівчину, яку за зраду втопили в цьому колодязі і чиє привид досі живе в замку. Дівчина покохала бусурмана і впустила його військо під час облоги у замок. Захопивши замок, загарбник скинув коханку у цей колодязь. Сторож розповідає, що чує дивні звуки та шелест по ночам", - каже Ольга Мацик.

Біля замку зберігся костел, датований ХV століттям. Тепер це будівля епохи Ренесансу, побудоване на місці старого дерев'яного костелу. Праворуч від замку, серед кущів і дерев є руїни старої вартової вежі та закинутий підземний хід.

 

Зараз ви читаєте новину «У Свіржському замку у радянські часи була школа трактористів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути