Ексклюзиви
понеділок, 03 жовтня 2011 07:45

У М'янмі монашкам не дозволяють читати любовні романи
6

Фото: фото надане Ларисою Денисенко

Найбільше ченців і статуй Будди є у М'янмі.  Це країна на південному-сході Азії, що межує з Індією. Туди їздила київська письменниця Лариса Денисенко.

"Це неймовірно шпигунська країна. Там обмежений звязок із зовнішінім світом, тому я не користувалася там телефоном. Купити постійний номер телефону коштує більше ніж 1000 доларів. Простіше купити картку за 25 доларів, видзвонити її і втратити номер.

Найбільші заробітки місцевих – 100 доларів. Усі сайти в інтернеті теж заблоковані. Навіть не можна подивитися погоду чи перевірити пошту"

Письменниці сподобалась така відірваність від цивілізції.

"Це добре. Тебе нічого не відволікає. Довкола лише неймовірні пагорби. В таких місцях ти сам починаєш себе більше відчувати. Ми там були два тижні і мені не набридло. Це країна космос. Там так мало людей, ніхто не заважає, не плутається під ногами, не втручається в твоє життя"

Ларису Денисенко вразила кількість монахів. Вони –скрізь.

"Вони доволі нахабні. Як ветерани другої світової усюди лізуть без черги, навіть в аеропорту. Мають купу пільг, як наші народні депутати. Якщо ти живеш біля монастиря, а монастирі всюди, то мусиш готувати монахам їсти. І скільки в тебе членів родини, стільки монахів мусиш прогодувати. Вони ж самі нічого не роблять цілий день"

Їжу монахам приносять помічники. Вони також збирають усі пожертви, бо монах сам цього робити не може.

"До 11 години ченці їдять. Другу половина дня присвячують вивченню книг і медитації. Кожен молиться за свою душу. Це такий ультраегоїзм. Але життя їхнє не дуже солодке, бо більшість монахів – діти-сироти. Вчаться, як в семінарії. Як у нас обов'язкова армія, так у них - бути монахом"

Окремо є жіночі монастирі.

"Здається, монашкам не можна читати любовні романи. Зате можна триллери"

Уся країна в буддах. Навіть найменший клаптик землі – це пагода.

"Я запитала, навіщо це. Пояснили, ти або не грішиш і живеш праведним життям і буде тобі перевтілення в щось хороше, або ти грішиш, а потім ставиш пагоду чи будду і тобі все прощено"

Зараз ви читаєте новину «У М'янмі монашкам не дозволяють читати любовні романи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути