субота, 25 червня 2022 14:07

У Карпатах зацвіла червона рута: на яких маршрутах шукати диво-квітку
17

В українських Карпатах масово зацвіла червона рута. Мандрівники активно діляться яскравими світлинами гірської диво-квітки. Червоною рутою називають рододендрон миртолистий. Ця квітка росте на Чорногірському та Мармароському хребтах українських Карпат. Щоб полюбуватись її красою доведеться піднятись на високогір'я, щонайменше на висоту 1600 м.

Gazeta.ua розповість про маршрути, на яких можна знайти червону руту, та коли варто підніматись у гори, щоб встигнути полюбуватись рясним цвітом.

У Карпатах розпочався сезон цвітіння червоної рути.
Фото: Наталія Наконечна
Червоною рутою називають рододендрон миртолистий. Ця гірська квітка росте на Чорногірському та Мармароському хребтах українських Карпат.
Рослина занесена до Червоної книги України.
Червона рута масово зацвітає у другій половині червня.

Туристичні компанії пропонують тури на цвітіння червоної рути. Вартість одноденних з виїздом зі Львова - від 850 грн з особи, дводенних - від 1850 грн. Досвідчені любителі гірського відпочинку можуть організувати поїздку самостійно, початківцям варто скористатися послугами гіда.

"Зараз вершини Чорногори вкриті прекрасними квітами – рододендроном, у нас його ще називають червоною рутою. Від гори Петрос і до гори Піп Іван Чорногірсий скрізь є ці квіти. Цвітуть не більше місяця. Наступних два тижні ще маєте можливість ними помилуватися. Вершина Шпиці у цей період найпопулярніша. Маршрут пролягає через турбазу "Заросляк", не доїжджаючи десь кілометр до турбази, старт біля моста, і далі потрібно прямувати через полонину Маришевську. Другий маршрут із села Бистрець, але туди важче дістатися, хоча маршрут не менш прекрасний", - розповідає Наталія Наконечна, яка нещодавно пройшла маршрут Бистрець– Шпиці– Бребенескул– Вухатий камінь–Дземброня.

Перед походом варто уточнити прогноз погоди. Досвідчені мандрівники стверджують, що навіть одна гроза може збити увесь цвіт червоної рути.

Автор: Наталія Наконечна
 

"У горах погода непередбачувана. Тому потрібно завжди мати з собою дощовик, запасне взуття, крем від засмаги, головний убір від сонця. У поході мені допомагають дуже трекінгові палки та трекінгове взуття. Не варто забувати поживні перекуси, щоб були сили, та про воду. Проте на маршруті переважно завжди є джерела, де можна набрати карпатської води", - додає Наталія Наконечна.

Також червону руту можна побачити на схилах Говерли. На найвищу гору України здатні піднятись люди із середнім рівнем фізичної підготовки. Маршрут із бази "Заросляк" під силу навіть дітям. Але варто врахувати, що, зазвичай, на День конституції цей маршрут є одим з найпопулярніших, тому слід завчасно забронювати житло й послуги гіда. Найпростіше до бази добратись з Ворохти, власним транспортом або замовити місцевих перевізників. До Ворохти зручно доїхати Укрзалізницею, вартість плацкарту з Києва стартує від 295 грн, зі Львова - 229 грн. Ціни на житло у Ворохті - від 450 грн двомісний номер за добу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На київському озері зацвіли унікальні квіти: де побачити

Автор: Саша Шаула
  Червоною рутою називають рододендрон миртолистий. Ця гірська квітка росте на Чорногірському та Мармароському хребтах українських Карпат.
Червоною рутою називають рододендрон миртолистий. Ця гірська квітка росте на Чорногірському та Мармароському хребтах українських Карпат.

57

гривень становить штраф за зірвану квітку червоної рути. Ця рослина занесена до Червоної книги. В Україні родедендрон росте на субальпійських і альпійських луках поміж заростями сосни і ялівця. Також цю рослину ще називають когітник, чорногривник, бердулян, бердуляк, збурник, машкара та омеґа.

Зараз ви читаєте новину «У Карпатах зацвіла червона рута: на яких маршрутах шукати диво-квітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути