




У Хорватії туристам пропонують поїхати на дегустацію вина у приватну виноробню у селищі Марковак, що на Істрійському півострові. Нас туди відвезли після екскурсії по містах Пула і Ровінь.
Перед входом у двір є вивіска, на якій пише, що вино з цих погребів куштував папа Іван Павло ІІ, коли відвідував країну 1994 року. На подвір'ї росте дерево із майже стиглими ківі.
Гвідо Бернобич, власник виноробні, є виноробом у шостому поколінні. Це його давня сімейна справа. Малий бізнес у Хорватії добре розвинений.
У господарстві чоловіка є виноробня, спеціальний зал для дегустацій і магазинчик. Екскурсію почали з приміщення, де стоять металічні цистерни, у яких дозріває вино. У повітрі чути різкий запах бродженого вина. Земля на Істрійському півострові має червонуватий колір, бо дуже насичена залізом. За словами Гвідо, саме через те, що виноград вбирає його, вино є дуже корисним для серця. Також воно не містить консервантів.
Після короткої розповіді усіх запрошують на дегустацію. У досить просторому залі стоять кілька столів з лавками. На столах лежить легка закуска до вина: сир, хліб з прошутто, печиво, горішки. Гвідо дає усім скуштувати по бокалу з кожного його вина: біле - малвазія, рожеве - мушкат, червоне — теран. Крім вина ще спеціалізується на самогонці і оливковій олії.
Після дегустації усі бажаючі заходять у магазин. Одна стіна у ньому повністю завішана різними грамотами і відзнаками, на іншій — туристи залишають Гвідо на згадку купюри зі своїх країн. Серед них є гривні і навіть купони. За продавця у винороба — його дружина. Пляшка вина 0.75 л коштує 4-5 євро. Декому так сподобалось вино, що купували по 5 пляшок.
Коментарі
1