вівторок, 05 вересня 2017 02:24

У гіпсовій печері знайшли найбільше підземне озеро України

У гіпсовій печері знайшли найбільше підземне озеро України
У найдовшій гіпсовій печері світу "Оптимістичній" знайшли найбільше підземне озеро України. Фото: скрін з відео

У найдовшій гіпсовій печері світу "Оптимістичній" знайшли найбільше підземне озеро України. За приблизними підрахунками, його площа - півтисячі кв. м.

Знайшов озеро Ігор Троцюк - спелеолог з Луцька. На унікальну знахідку чоловік натрапив випадково у квітні, повідомляє "24 канал".

Свою знахідку спочатку назвав "Мікрон", що означає "маленьке". Науковець не сподівався, що водойма виявиться великою. Коли спелеодайвери спустилися під воду, то виявилось, що озеро не таке й маленьке. Дістатися до нього непідготованій людині надзвичайно важко. Дорога займає понад 4 год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У старовинному храмі знайшли таємне приміщення

За останні роки Львівський спелеологічний клуб "Циклоп", який займається дослідженням печери "Оптимістична", відкрив близько 10 підземних озер.

Аби побачити підземний світ могли усі охочі, спелеологи хочуть перетворити печеру "Оптимістична" на геологічний парк. Це єдиний спосіб її зберегти. Адже зараз, лише за кілька кілометрів від унікальної пам'ятки природи розробляють гіпсовий кар'єр.

Рештки чоловіка і жінки, яка лежить впритул до нього, знайшли грецькі археологи в легендарній печері Алепотріпа (Лисяча нора). Вона є прообразом царства Аїда - царства мертвих. Пара лежала на боці, і чоловічий скелет тримав в обіймах жіночий.

Незвичайне поховання було відкрите три роки тому, але вивчення його, яке передбачало й радіовуглецеве датування, було закінчене 27 серпня 2015-го. Археолог Георгос Папатанассопулос, який веде розкопки в печері Алепотріпа з 1970 року, розповів, що смерть наздогнала цих людей близько 6000 років тому. Померли вони молодими: чоловіку 25 років, а жінці - 20. Але при цьому ці небіжчики - найдавніші їх виявлених на території Греції.

Зараз ви читаєте новину «У гіпсовій печері знайшли найбільше підземне озеро України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути