вівторок, 17 жовтня 2017 11:20

Три причини відвідати "цукровий" Шарівський палац
16

Фото: Олег БОЖКО

Справжня перлина Харківської області – Шарівський палац. Його разом з деякими іншими туристичними цікавинками області можна побачити, якщо вирушити в цей регіон в тур на вихідні.

Від Харкова до села Шарівка, де й знаходиться палац – близько 40 кілометрів. Сюди можна дістатися звичайним автобусом, який регулярно курсує між селами. Шарівський палац дивує минулою розкішшю відразу, як тільки відкривається за горизонтом: помітно, що раніше це була дуже мальовнича будівля. Але з часом палац поступово занепадав, і зараз перебуває в доволі занедбаному стані.

Автор: Олег БОЖКО
 

Перша причина побачити це місце – тут можна здивуватися казковому зовнішньому вигляду палацу. Шарівський палац називають по-різному: це і "цукровий замок", і "шарівська перлина". Таку "солодку" назву палац здобув завдяки своєму зовнішньому вигляду: багато кому здається, що він був зроблений із цукру. Фасад палацу прикрашений башточками і вежами. Здається, що саме таким палац зображували у книгах ілюстратори, коли малювали сцени із життя принцес та королів.

Автор: Олег БОЖКО
 

Це місце за різний час свого існування мало кількох різних власників. Саму ж Шарівську садибу заснував у першій половині 19 сторіччя поміщик Ольховський. Він вирішив звести тут будівлю у популярному тоді неоготичному стилі. У другій половині 19 сторіччя садиба перейшла у власність німцям братам Гебенштейнерам. Вони вирішили змінити зовнішній вигляд будівлі і збудували тут замок із красивими терасами. Все це вони прикрасили рідкісними на той час рослинами.

Автор: Олег БОЖКО
 

Та й зараз Шарівський палац огорнутий парком. У низині місцевості також є два озера. А на спусках розрослися масивні дерева і кущі. Друга причина побачити палац – почути неймовірні історії про місцевих цукрових магнатів, палацові легенди і таємничі історії про кохання.

Автор: Олег БОЖКО
 

Через кількадесят років замок придбав цукровий магнат Леопольд Кеніг. В цих землях він був так само відомий, як і цукрові магнати Терещенки на Сумщині та Київщині. Кеніг ще більше прикрасив палац, і також – розширив територію парку. Шарівський палац став справжньою окрасою цих земель.

З приходом на Харківщину СРСР для палацу настали непрості часи. Будівлю націоналізували. З 1925 по 2008 рік тут проіснував туберкульозний санаторій. Тоді поступово будівля стала занепадати. Відновити палац вирішили в одному благодійному фонді, але зараз зовсім не видно, щоб будівлю хтось реставрував.

Автор: Олег БОЖКО
 

Втім, все-таки лишається надія на те, що минулу розкіш палацу все-таки відновлять. Цієї осені у Харківській ОДА повідомили, що 2018 року, можливо, палац можуть реставрувати. Відбудуться реставраційні роботи чи ні – можна переконатись лише із часом. А поки – можна просто вирушити у мандрівку вихідного дня на Харківщину, щоб побачити цей мальовничий палац – справжню окрасу області. Тому третя причина побувати тут – це дослідити туристичні цікавинки області, яких ви ще не бачили, і здивуватися новому.

Зараз ви читаєте новину «Три причини відвідати "цукровий" Шарівський палац». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути