середа, 06 березня 2013 16:28

На лижних трасах Ельбрусу катаються над хмарами
21

Фото: Фото: Андрій Одінцов

Харків'янин Андрій Одінцов провів тиждень на гірськолижному курорті біля підніжжя Ельбрусу – найвищої вершини Кавказу. Найбільше вражений краєвидами гір  та гостинністю місцевого населення – балкарців.

З Харкова до селища Терскол під Ельбрусом добрався за 24 години. Поїздом до станції "Мінеральні води" - 20 годин а звідти ще 200 кілометрів автошляхом. Про трансфер в Росії краще домовитися наперед – тоді не доведеться платити втридорога водіям, які чекають туристів на вокзалі. На дорогу в дві сторони витратив майже тисячу гривень.

Терскол - невелике селище з кількома багатоповерхівками і готелями. Здається, що навіть села біля Буковелю, як то Микуличин, мають розвинутішу інфраструктуру.

Зустрічав там туристів з Німеччини, прибалтів, чехів. Українці і білоруси – само собою. Попри те, що з?їжджаються зі всієї Європи, загальна кількість туристів невелика – багато людей ще бояться, що на Кавказі може бути неспокійно.  Завдяки цьому на схилах немає натовпу і кататися приємно.

Найвища точка з якої можна спускатися – вище чотирьох тисяч метрів над рівнем моря. Це вже над хмарами. На такій висоті дуже відчувається нестача кисню. Ще коли стоїш – нічого. А коли починаєш рухатися, дихання частішає і враження таке, що задихнешся.

Розгалужених трас немає, але спуски настільки широкі і різноманітні, що кожен може найти щось для себе. Є пологіші ділянки, є стрімкіші. Місцеві фрірайдери за пиво водять приїжджих на небезпечні ділянки зі скелями і небезпекою лавин.

Абонемент на пів дня підйому коштує близько 190 гривень, на день – 320. Купував на півдня, то більше семи спусків не встигав зробити навіть у швидкому темпі.

Вдень повітря біля Ельбрусу прогрівається до плюсової темпаратури. Прохолодно, але дехто навіть засмагає – бо сонце яскраве. Всі місцеві з темними загорілими обличчями. Коли сонце заходить, темпаратра опускається на 20 градусів.

Поїсти в місцевому кафе можна за 40 гривень. За ці гроші можна взяти першу страву – борщ чи солянку. Але порції тут ситні і великі – зі шматками баранини, такі густі що ложку можна ставити. Другого вже не хочеться.

Гостинність місцевого населення просто вражає. Забув в таксиста в машині сувеніри – чай і магнітики, він мені їх сам привіз під готель за три години. У кафе попросив пакетик, бо хотів забрати додому хліб, який не доїв, вони дали ще чотири куски хліба додатково. Коли нема дрібних грошей в кафе, то вони замість того щоб чайові собі взяти, беруть меншу суму і кажуть: "донесете потім".

 

Зараз ви читаєте новину «На лижних трасах Ельбрусу катаються над хмарами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути