"У Каталонії, автономній області Іспанії, усі п'ють вино. До обіду подають вино або воду. Ніякого чаю, лимонаду, соку. Каталонці дуже смачно готують м'ясо і різні салати. У меню ніколи не вказується вага. Замовиш овочевий салат, а тобі приносять величезну тарілку з овочами, насінням, а не 100 грамів, як у нас" - каже киянка Марія Завірюхіна, керівник клубу "Велотур". Вона возить туристів на велосипедах за кордон.
Каталонці не п'ють кефіру. Його просто немає у продажі. Сир — це делікатес, який продається у 100-грамових баночках. Кілограм коштує 7 євро.
"Супи у них не популярні. На перше подають салат, на друге - м'ясо чи рибу. В залежності від способу приготування, такі гарніри, як рис, картопля, макарони, можуть називатися першими стравами"
Більшість каталонців їдять за розкладом. Рівно о 14 год обідають. У цей час треба бути вдома.
"Цікаво, що англійської майже ніхто з місцевих не знає. У тих же ресторанах усі розмовляють каталонською, у крайньому випадку — іспанською. Меню теж написане цими мовами. Офіціанти не знають англійської. У Каталонії місцеві не дуже люблять іспанську. Тому в групі туристів завжди має бути людина, яка знає каталонську мову".
Протягом мандрівки українські велосипедисти часто вечеряють у ресторанах на березі моря. Замовляють вино, сири, хамон (сиров'ялений свинячий окіст).
" Все дуже романтично і смачно. Харчуємось у місцях не дуже розкручених серед туристів. Але це кращі ресторани по маршруту. Ситно повечеряти можна за 10-20 євро. Це удвічі дешевше, аніж в Барселоні. Іспанці готують лише із свіжих продуктів. Їдять багато морепродуктів. У ресторанах часто подають рибу, яку виловили за 500 метрів від твого столика"
Коментарі