вівторок, 25 жовтня 2011 13:49

Чернівці називають українською Прагою
9

Вид на одну з вулиць Чернівців
Перша згадка про Чернівці
Міська Ратуша
Колодязь

Прагу, Австрію і Швейцарію можна замінити поїздкою в Чернівці. Місцеві краєвиди та архітектура створюють атмосферу старої Європи.

Блукання історичною частиною Чернівців краще розпочинати від мерії міста о 12 годині. Щодня, навіть, у дощ, на балкон ратуші виходить сурмач в буковинському костюмі й грає "Марічку". Героїня, якій присвячена ця відома пісня, живе в одному з чернівецьких сіл.

Історію міста в легендах залюбки розкаже будь-який двірник із Панської вулиці. Насправді це вулиця Кобилянської.

Чернівчани жартують, кожен бомж відчуває себе паном коли йде по Панській вулиці. На балконах, які виходять на Панську вулицю не можна вішати білизну й складати мотлох. Вулиця вимощена камінням, яке привезли з Альп. На ньому напис "Чернівці" зроблений на 36 мовах всіх національностей, які завжди жили в Чернівцях. Навіть двірник старовинного міста знав 5 (!) мов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецькі чиновники приїхали на роботу велосипедами

Мерія, після реставрації вулиці Кобилянської (Панської) навіть проводила конкурс на посаду двірника. Його зарплата близько 3 тис. гривень. На одне місце претендувало 5 чоловік. Двірник може зробити короткий екскурс історією міста й розповісти легенди на прохання будь-якого туриста. По Панській вулиці не їздять машинами. Там тільки ходять, а по місцевому "йдуть на шпацір", п'ють каву й фотографуються. Посеред вулиці стоїть карета. ЇЇ в дарунок місту зробили місцеві ковалі. Вона стоїть біля міського РАГСу. У ній фотографуються молодята. Ззаду карети скриня з якої сиплються гроші. Це увіковічнення однієї із чернівецьких легенд про багатство.

Самі буковинці жартують, що Чернівці – це місто митців і купців. Торги – споконвічне ремесло чернівчан. Через місто проходили головні торгові шляхи. Як проїжджати купцям, скільки платити мита за який товар - це все виписали в тексті грамоти, датованої 1408 роком. Її збільшена копії стала тлом пам'ятника Шевченку на площі фонтанів.

Варто також піти на площу до трьох колодязів, в один з яких, за легендою, кинулась чернівецька красуня, щоб не дістатись туркові. З цієї площі відкривається вид на гори та квітковий годинник. Подивитись чернівецький університет, будинок-корабель й театр, який за красою прирівнюють до Одеського оперного. Від нього йде алея зірок, які народились в Чернівцях. Серед них Ротару, Гнатюк, Яремчук, Миколайчук. Останньому в його квартирі зробили музей. Це ще одне місце, яке є лише в Чернівцях.

Зараз ви читаєте новину «Чернівці називають українською Прагою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути