субота, 15 жовтня 2011 09:00

"Якби привіз крокодила в Україну, був би найкрутіший серед крутеликів"

 

Письменник і мандрівник Максим Кідрук розповів кореспонденту журналу "Країна" про 9 речей, які він так і не привіз із подорожей.

Річкового крокодила Петю.

Побачив його в Пантаналі - віддаленому болотистому регіоні Бразилії позаторік у грудні. Виходжу з джипа на подвір'я фазенди, і за 3 метри від себе бачу півтораметрового крокодила - річкового каймана. Господар каже: "Не бійся". Туристи, які приїжджали на ранчо, діставали Фабіо, щоб облаштував місце, де можна помитися. Бо туалет у кущах, а душу нема. Фазендейро викопав велику яму, вклав туди чашу для басейну й напустив води. Місцевий кайман натягав у басейн гілок, зробив гніздо й оселився там. Фабіо було шкода вбивати його, до того ж каймани захищені законом.

Я називав крокодила Петя. Якби привіз його в Україну, був би найкрутіший серед крутеликів.

Шматок статуї Моаї з острова Пасхи.

Деякі скульптури там заввишки як чотириповерховий будинок. Мати вдома уламок такої статуї було б супер. Але до них заборонено навіть торкатися, за законами Чилі. Місцеві розказували історію про фіна, який видряпав на статуї своє ім'я. Йому присудили 30 тисяч євро штрафу й депортували із забороною в'їжджати в Чилі 20 років.

Череп людини з цивілізації Наска.

У пустельному районі Перу є плато, розкреслене лініями, зрозумілими тільки з висоти пташиного польоту. Це геогліфи - зображення дерева, мавпи, інших тварин. Поруч закинуте кладовище "Чаучія". Там ховали тих, хто робив ці лінії. Могили не доглянуті, між піском видніються засохлі мумії. З одної могили притягнув у хостел цілий череп. Мій супутник чех Ян сказав, що я довбанутий придурок і боги мені помстяться.

Увечері в селищі вибило світло. Ледве знайшли дорогу до хостелу. Потім у мене почався страшний пронос. Сиджу в темряві в туалеті, вилізти з нього не можу, на шматки рве, а Ян за дверима сміється: "Будеш знати, як гробниці розкрадати".

Закопав цей череп у пісок на іншому цвинтарі Перу....

Про решту 6 знахідок Максима Кідрука читайте у журналі "Країна" № 86

Зараз ви читаєте новину «"Якби привіз крокодила в Україну, був би найкрутіший серед крутеликів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути