Ексклюзиви
понеділок, 07 квітня 2014 19:30

Тимошенко може зупинити вторгнення Росії на Схід

Вчора, 6 квітня пропутінські активісти захопили низку адміністративних будівель у Донецьку, Луганську та Харкові. Сьогодні у Донецьку сепаратисти оголосили про створення "Донецької республіки" та закликали президента РФ Володимира Путіна ввести війська на Донеччину, нібито для захисту громадян. Кандидат у президенти Юлія Тимошенко виїхала у Донецьк для врегулювання ситуації.

Володимир Путін ще не прийняв рішення, чи буде військове вторгнення на Південь та Схід України. Та це зовсім не виключено. Бо він заздалегідь не визнає вибори 25 травня і не розглядає Україну як суб'єкта перемовин. Переговори веде виключно зі США та ЄС. Росія давно сформулювала і передала Заходу свої умови щодо України: федералізація і визнання російської мови другою державною. Оскільки Україна не може піти на такі умови, а США не можуть примусити Україну піти на них, то Путін переходить до режиму активних бойових дій. Тому я не виключаю, що вторгнення відбудеться найближчим часом. Є непрямі ознаки того, що він може піти на відокремлення Сходу та Півдня України.

Путін може також відмовитись від цього сценарію, якщо знайде підтримку з боку українських політиків. Наприклад, від Юлії Тимошенко, яка є для нього максимально комфортною.

Тимошенко є єдиним українським політиком, якому Путін довіряє. Перебуваючи на посаді прем'єр-міністра 2007-2010 років, Тимошенко виконала усі зобов'язання перед ним. Чим вона, з точки зору Путіна, відрізняється від усіх інших українських політиків, які зобов'язання завжди порушували. Тимошенко ж виконала зобов'язання по газу, заборонила гральний бізнес. Це було дуже важливо для Путіна, бо він заборонив його у Росії, і це не могло бути ефективною мірою, якби симетрично не вчинила Україна. Не забуваймо також, що особисто Тимошенко і її партія "Батьківщина" фактично підтримали позицію Путіна щодо визнання Абхазії та Південної Осетії у 2008 році. "Батьківщина" тоді заявила, що війну розпочала Грузія, тому немає будь-яких підстав звинувачувати Росію.

Думаю, Тимошенко зможе врегулювати ситуацію на Сході України. Путіну ж було би комфортно бачити її президентом України. Та, звісно, ціна питання є вищою за позиції конкретних особистостей. А Путіну потрібно довести, що Росія є великою державою, з якою треба рахуватися. Тому він може піти далі, не задовольнившись анексією Криму.

Водночас, президент РФ не буде відкрито підтримувати Тимошенко. Бо розуміє, що це знищить її кар'єру. Але сьогодні Тимошенко поїхала до Донецька. Якщо вона зробить щось таке, що попередить вторгнення, це й означатиме, що з Путіним вони домовились.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко може зупинити вторгнення Росії на Схід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути