середа, 10 листопада 2010 01:44

Збірну України очолив триразовий переможець Кубка Стенлі

 

Минулого четверга канадець 57-річний Дейв Льюїс очолив національну збірну України з хокею. Контракт підписаний на один сезон. Якщо Льюїс виграє домашній чемпіонат світу наступного року і виведе українців в еліту світового хокею, угоду продовжать до 2014-го. Допомагатимуть канадцеві Михайло Захаров, Дмитро Христич та Юрій Шундров.

У Національній хокейній лізі Льюїс зіграв 1008 матчів. 10 років працював у тренерському штабі "Детройт ред вінґс". За цей час команда тричі виграла Кубок Стенлі. На останній Олімпіаді допомагав Михайлу Захарову у збірній Білорусі.

— Пропозиція очолити збірну України надійшла наприкінці літа, — каже Льюїс у Києві на прес-конференції. — Я багато спілкувався телефоном і електронною поштою із Захаровим і Христичем. Вони мене підтримали, і я погодився працювати. Для мене це серйозний виклик.

В який хокей гратиме збірна України під вашим керівництвом?

— Мої підопічні повинні боротися за кожну шайбу, уміло діяти в більшості й меншості, уважно — у зоні захисту. Важлива також психологічна підготовка. Команда має демонструвати сміливість і розважливість. Також гравці не повинні зловживати індивідуальною грою.


На етапі Єврочеленджу в польському місті Санок 11–13 листопада збірна зіграє без своїх лідерів. Яке завдання ви ставите перед командою?

— Ми хочемо переглянути найближчий резерв, але завдання виграти не знімаємо. Я не брав участь у формуванні списку гравців на польський етап. Цей процес ще триває. Я знайомий із можливостями і потенціалом багатьох хокеїстів. Хочу, щоб під нашим керівництвом вони змогли повністю реалізувати себе.

Вам допомагатиме колишній наставник українців білорус Михайло Захаров. Говорили з ним про причини невдачі на минулому чемпіонаті світу?

— Ще ні. Детальний аналіз зробимо найближчим часом. У мене є три диски з матчами збірної України, які я збираюся переглянути.


Ви бачили поєдинок "Сокола", базової команди збірної України, проти другої команди білоруського чемпіонату "Немана" (кияни програли — 3:6. — "ГПУ"). Розкажіть про свої враження?

— Мені сподобався бойовий дух "Сокола". Я побачив гарне тактичне та позиційне мислення гравців. Були проблеми зі швидкістю. Ці питання будемо вирішувати на тренуваннях.


У вас є українські корені?

— Так. Мій дідусь залишив Україну 1905-го. Через сім років у Канаду переїхала бабуся. Вона навчила мене кількох українських слів — "яблуко", "добрий день", "бутерброд", "шо ти ловиш", — останнє словосполучення Льюїс вимовляє майже без акценту. — Сьогодні ми з Христичем ходили в церкву, і я поставив свічку за моїх родичів. Діма навчив.

У Польщі збірна України зіграє проти господаря турніру, "Росії-2" та Нідерландів. У грудні цього року та в лютому наступного, підопічні Льюїса візьмуть участь ще у двох турнірах. Вони проходитимуть в Україні та Норвегії.

17–23 квітня наступного року Київ прийматиме чемпіонат світу в першому дивізіоні. Із 27 березня по 2 квітня в Донецьку пройде світова першість серед юніорів. Федерація хокею веде переговори з Першим національним про трансляцію цих турнірів.


Міжнародний хокейний турнір Єврочелендж Санок, Польща

 

11 листопада, четвер

15:30 "Росія-2" — Україна

12 листопада, п'ятниця

21:00 Україна — Польща

13 листопада, субота

15:30 Україна — Нідерланди

Зараз ви читаєте новину «Збірну України очолив триразовий переможець Кубка Стенлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути