середа, 28 січня 2009 17:51

Ворота Даніеля Альбрехта

Даніель Альбрехт досі перебуває на межі життя і смерті. Швейцарський гірськолижник упав під час тренувального заїзду на трасі швидкісного спуску в австрійському містечку Кітцбюелі. Відеозаписи та фотознімки жахливого падіння спортсмена на швидкості понад сто кілометрів на годину обійшли минулого четверга весь світ. Тоді ж було повідомлено, що постраждалого введено в стан штучної коми, і лікарі продовжують боротися за його життя.

Усе це було в четвер. Назавтра на цій же трасі почалися змагання, які є чи не найпопулярнішими в календарі гірськолижників. Тисячі глядачів підтримували учасників і вітали радісних переможців змагань. Мало хто звернув увагу на те, що перед тим місцем траси, де напередодні втратив рівновагу Даніель Альбрехт, поставили додаткові "ворота", аби спортсмени, об"їжджаючи їх, трохи знижували шалену швидкість і не ризикували так сильно, як на тренуванні.

Завдання організаторів — утримати змагання на межі смертельного ризику

Гадаєте, ті додаткові ворота так і стоятимуть на трасі завжди і, може, навіть отримають офіційну чи неофіційну назву "ворота Даніеля Альбрехта"? Не буде такого. І не тому, що одну й ту саму гору перед кожними змаганнями щораз розмічають по-новому. А тому, що швидкісний спуск на лижах тим і привабливий для глядачів, а значить і для спонсорів із рекламодавцями, що в цьому виді змагань лижники летять по трасі з максимальною швидкістю, свідомо ризикуючи зірватися і зазнати важкої або навіть смертельної травми. Завдання організаторів — утримати змагання на самій межі того самого смертельного ризику, аби не втратити глядачів, а значить, і прибутки.

Навряд чи варто засуджувати за це організаторів змагань, які нехтують безпекою заради прибутків, як робила це колишня радянська пропаганда. Окрім гірських лиж, є ще сотні смертельно небезпечних видів спорту, починаючи з елементарних стрибків із парашутом. Річ, як на мене, в іншому. Ми самі хочемо від спорту саме такого видовища: щоб було воно не просто цікавим, а ще й ризикованим для його учасників. І такі видовища будуть завжди. Так само, як завжди будуть спортсмени, які не зможуть утриматися і розіб"ються.

Тим часом прізвище Даніеля Альбрехта зникло з перших шпальт газет і випусків новин, навіть спортивних. У цих новинах повідомляють про переможців, про тих, хто не впав, а вдало пройшов смертельно небезпечним спуском і показав найвищу швидкість. То нехай так і буде. Тому що знову потрапити на перші сторінки і в новини Даніель Альбрехт може найближчим часом лише в одному випадку. Дуже хочеться сподіватися, що цього не станеться.

Зараз ви читаєте новину «Ворота Даніеля Альбрехта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути