Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2008 20:31

Вадим Євтушенко вирушив на збір із "Дніпром"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
   У Вадима Євтушенка залишилася квартира у Києві. Службової машини він поки що не має
У Вадима Євтушенка залишилася квартира у Києві. Службової машини він поки що не має

1 січня колишньому футболісту київського "Динамо" Вадимові Євтушенку виповнилося 50 років. 16 січня його представили як помічника головного тренера футбольної збірної України Олексія Михайличенка. На інтерв"ю "ГПУ" Євтушенко погоджується одразу, але потім бере тижневу паузу: Михайличенко 4–5 днів не рекомендує йому спілкуватися із пресою.

Зустрічаємося у Будинку футболу — місці нинішньої роботи Євтушенка. Він приходить туди пішки.

Службової машини ще не маєте?

— Поки що ні. Я ж приїхав нещодавно. Призначення було несподіваним: зібрав сумку і приїхав зі Швеції, де мешкав останні 19 років. Нині вирішуємо транспортні проблеми.

А побутові існують?

— Ні. Квартира у столиці України залишилася ще з часів виступу за київське "Динамо".

Із чого розпочнете роботу у збірній?

— 30 січня вилітаю на Кіпр, де проводитиме збір "Дніпро". Перегляну потенційних кандидатів до національної команди від команди Протасова.

Нині провідні футбольні збірні світу натуралізовують гравців. Італія залучила аргентинця Каморанезі, Іспанія — бразильця Сенну, Німеччина — Джеральда Асамоа з Гани. Нам варто йти таким шляхом? Чи потенційні кандидати до збірної України, які народилися в іншій країні, але теоретично можуть зіграти за нас, за рівнем кваліфікації — не помічники?

— Коли грають збірні — це означає змагання націй. Без усіляких підстав. І тренер точно має бути свій. На рівні гравців трохи інша ситуація. Людина може народитися в одній країні, переїхати в іншу, одружитися і отримати тамтешнє громадянство. Але це буде природна натуралізація, а не штучна. Останню я не визнаю. Але хочу підкреслити: це моя особиста думка, і пов"язувати її з точкою зору головного тренера збірної чи керівництва української федерації не можна.

Я проти штучної натуралізації гравців

Чому збірна України, чвертьфіналіст Кубка світу, не пробилася на Євро-2008?

— Колишній тренер Блохін провів зі збірною колосальну роботу. Особливо щодо мотивації гравців, що й позначилося на виступі у відборі та фінальній частині Мундіалю-2006. Але в принципі і тоді, 2006-го, і у кваліфікації до Євро-2008 елітним командам ми програвали. Так що жодного провалу в останньому циклі не сталося — із групи вийшли ті, хто й мали, дві найсильніші команди світу. Хоча за грою італійцям та французам ми не дуже поступилися. А поразки Шотландії та Литві були уже за відсутності турнірної перспективи.

Англія на Євро-2008 не потрапила. Сумнівів у тому, що це сильна і зла через останні невдачі збірна, немає. Сильним ми програємо, маємо комплекс перед ним. Як його здолати?

— Від клубів багато залежить. Якщо людина звідти приїде до збірної підготовлена фізично, вона на полі, щонайменше, побіжить. Навіть проти англійців. А це уже важливий фактор.

Як ви оцінюєте склад нашої відбірної групи до Кубка світу-2010?

— Нормальна група, можна грати. Але до початку відбірних матчів можуть бути зміни у збірних. Побачимо, як Хорватія зіграє на Євро. Англія взяла тренера з хорошою статистикою, але з 1966 року нічого не може виграти. Відповідно, у них теж є проблема.

У збірній України існує дефіцит виконавців. Які позиції турбують найбільше?

— Нині я не готовий відповісти на це запитання. Збірна Михайличенка ще не грала.

Які перспективи ветеранів збірної — Шевченка, Шовковського, Тимощука?

— Такі ж, як і у інших — у паспорт ніхто не зазирає.

Шевченко нині мало грає за клуб. Із ним можна вирішувати серйозні завдання?

— Шевченко на полі — додаткова увага захисників суперника. Головне, щоб він був здоровим.

Воронін непогано почав у "Ліверпулі", але потім став частіше залишатися поза грою. Нещодавно зазнав травми. Ким його замінити?

— Зрозуміло: в Англії, з її ігровим стилем та змагальним графіком, травмуватися нескладно. Подивимося ще раз на гравців з українського чемпіонату, треба мати широке коло претендентів на місце у збірній. До повної обойми Блохіна додати нові прізвища.

6 лютого збірна України дебютує під керівництвом Михайличенка товариським матчем проти збірної Кіпру. Які завдання поставить тренерський штаб збірної перед підопічними на цей матч?

— Треба хороший старт. Я маю детальніше познайомитися з футболістами, подивитися їм в очі. Важливо перемогти і відпрацювати якісь командні зв"язки. Проте більш показовими стануть наступні товариські матчі, заплановані уже після відновлення чемпіонату України.

1958, 1 січня — Вадим Євтушенко народився у місті П"ятихатки Дніпропетровської області
1979 — став гравцем кіровоградської "Зірки"
1980 — перейшов до київського "Динамо"
1986 — виграв Кубок кубків
1988 — став гравцем "Дніпра"
1989 — поїхав грати до шведського АІК
1996 — розпочав у Швеції тренерську кар"єру
2001 — став головним тренером команди "Валста Сіріанска", команди третього шведського дивізіону
2008 — тренер національної команди України
Одружений, має двох синів — 26-річного В"ячеслава та Вадима, 24 роки

Зараз ви читаєте новину «Вадим Євтушенко вирушив на збір із "Дніпром"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути