середа, 19 січня 2011 03:00

Україна обійде Росію в рейтингу УЄФА

Останній єврокубковий тиждень минулого року не вніс змін до таблиці коефіцієнтів УЄФА. Україна й далі бореться з Росією і Португалією за шостий рядок. Він дає можливість заявити у єврокубковому сезоні 2012/13 шість команд, три з яких змагатимуться в Лізі чемпіонів. Причому перші дві — гарантовано.

Сьоме і восьме місце таких привілеїв не дають, бо срібний призер чемпіонату пробиватиметься в Лігу крізь сито відбірного турніру. Історія з поразкою київського "Динамо" від "Аякса" ще досить свіжа, щоби ставитися до таблиці коефіцієнтів зверхньо.

У єврокубкову весну Україна входить у заздалегідь програшному стані, бо має лише три клуби, тоді як основні конкуренти — по чотири. До того ж "Шахтар" змагатиметься в 1/8 Ліги чемпіонів, де слабких суперників бути не може.

На старті сезону наша країна посідала заповітну шосту сходинку, маючи коефіцієнт 33,800 бала. Позаду була Росія з 33,791 і Португалія з 32,796 бала. Першу половину сезону можна занести до пасиву, оскільки ми з'їхали на дві сходинки.

Але цьогорічний коефіцієнт 7,750 бала є третім за всю історію виступів українських команд у єврокубках. Краще було лише в сезонах 2008/09  (16,625) та 2004/05 років (8,100). Цей результат іще можна покращити, оскільки три клуби продовжують боротьбу. Власне, "Шахтар", "Динамо" та "Металіст" і набрали 85% очок до загального заліку. "Таврія" і "Дніпро" видавалися баластом, а "Карпати" в груповому турнірі балів майже не набирали. І головне: навіть утрьох українські клуби не відпустили конкурентів далеко. Щоб наздогнати Португалію, нам треба здобути три перемоги. Аби випередити Росію — достатньо виграшу й нічиєї. Завдання не є заскладним, оскільки групові турніри в єврокубках закінчилися й надалі підуть ігри з вибуванням. Тобто будь-яка локальна невдача може позбавити Росію й Португалію шансів на шосте місце.

Обов'язково посилить гру київське "Динамо", що його лихоманило впродовж осені. Для кваліфікованого тренера не буде проблемою налагодити гру за два місяці. Восени щастя киян було в тому, що вони потрапили до найслабшої групи. З новим наставником динамівці здатні здолати "Бешикташ".

Здійснив гучні трансфери харківський "Металіст", власник якого Олександр Ярославський упорався з фінансуванням стадіону й аеропорту й тепер всі кошти може спрямувати на посилення складу.

Емоційне піднесення гравців "Шахтаря" наскільки велике, що має дозволити їм здолати один, а то й два раунди. Звісно, італійська "Рома" не подарунок, але вона навряд чи сильніша за англійський "Арсенал", який гірники вже перемагали.

Водночас гра російських клубів весною зазвичай тьмяніє. Нестабільність "Спартака" і "Рубіна" навряд чи дозволить їм пройти більш як один раунд. А зусиль ЦСКА та "Зеніта" може виявитися замало. І навіть легкий зовні жереб здатний зле пожартувати з росіянами. У такому разі після Євро-2012 ми можемо мати ще один привід для радості: три команди у Лізі чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «Україна обійде Росію в рейтингу УЄФА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути