четвер, 14 серпня 2008 18:43

Україна завоювала перше "золото" Олімпіади

Автор: фото: REUTERS/Alessandro Bianchi
  Ольга Харлан з Миколаєва щойно завдала вирішального уколу суперниці і принесла Україні перше золото олімпіади-2008
Ольга Харлан з Миколаєва щойно завдала вирішального уколу суперниці і принесла Україні перше золото олімпіади-2008

Учора збірна України завоювала першу золоту медаль на Олімпійських іграх у Пекіні. У командних змаганнях наші шаблістки перемогли у фіналі китаянок — 45:44. Героїнею фіналу стала Ольга Харлан. 17-річна фехтувальниця з Миколаєва вступила в боротьбу за рахунку 36:40, але зуміла відіграти відставання. За рахунку 44:44 Харлан зуміла завдати вирішального укола.

За Україну, крім Харлан, виступали Галина Пундик, 20 років, з Хмельниччини, 21-річна Олена Хомрова з Миколаєва та 25-річна хмельниччанка Ольга Жовнір. Вони стали першими олімпійськими чемпіонками у цій дисципліні.

А минулого понеділка в Пекіні святкували День України. На той момент українська збірна не завоювала жодної нагороди на Олімпіаді-2008.

— У перші дні змагань на медалі ми особливо і не розраховували, — зізнається президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, 44 роки. — У нас все ще попереду. Усе буде добре.

Так і вийшло. У вівторок першу медаль для України завоював дзюдоїст Роман Гонтюк. Наступного дня вітчизняні олімпійці здобули ще три нагороди: Ілля Кваша та Олексій Пригоров — у синхронних стрибках у воду, Наталя Давидова — у важкій атлетиці, Армен Варданян — у грекоримській боротьбі. Усі — бронзу.

На святкування Дня України в Пекін прибули принц Монако Альбер, президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Хуан-Антоніо Самаранч і нинішній президент МОК Жак Роґґе. Принц Альбер зізнався українським журналістам, що особисто знайомий з українськими плавцями — Яною Клочковою та Олегом Лісогором. Гостей зустрічали за українськими звичаями — хлібом-сіллю та горілкою. Біля входу грали українські пісні — "Червону руту" та "Черемшину". Коли гості залишали Український дім, їм вручали подарунок — пакунок із українськими сувенірами.

Перший український медаліст на Олімпіаді-2008 дзюдоїст Роман Гонтюк, 24 роки, вже повернувся до України. Але перед тим поспілкувався з кореспондентом "ГПУ".

Принца Альбера пригощали українською горілкою

— Мені до цих пір телефонують та вітають, — каже Гонтюк. — Приємно: першим це зробив президент України Віктор Ющенко. Але я свідомий того, що це ненадовго. Закінчиться Олімпіада, мине кілька днів, і про мене забудуть. Чотири роки тому, після Ігор у Афінах, щось подібне вже було. Тоді я виграв срібло, Але не думаю, що зробив крок назад. Через травму не зміг проявити себе ні на чемпіонаті світу, ні на чемпіонаті Європи. Готувався на Олімпіаді усе всім довести. І довів.

Поки що непогано виступають наші боксери. Призери чемпіонату світу Василь Ломаченко, В"ячеслав Глазков та Сергій Дерев"яченко виграли свої стартові бої. Причому Ломаченко — в чинного чемпіона світу та Європи росіянина Альберта Селімова. Востаннє вони зустрічалися на жовтневому чемпіонаті світу в Чикаго. Тоді непереконливо переміг росіянин, а Ломаченко розридався прямо на рингу — то була перша поразка у його кар"єрі на любительському рингу. Поєдинок фахівці охрестили достроковим фіналом. Зал підтримував Селімова, який виграв стартовий раунд. Проте потім Ломаченко перехопив ініціативу і переміг — 14:7.

— Суперник був сильний, — розповідає 20-річний Ломаченко кореспонденту "ГПУ". — Але напередодні поєдинку батько мене заспокоїв: розслабся, він чемпіон, і нехай доводить свою силу. А ти ніхто — от і все. Тому я не мандражував. Головне — чітко відпрацював. Перед боєм хотів подарувати Селімову, як і кожному своєму суперникові, український прапор. Він брати відмовився. Це мене тільки зачепило.

Сьогодні Ломаченко у поєдинку 1/8 фіналу боксуватиме з узбеком Баходіроном Султоновим.

Зараз ви читаєте новину «Україна завоювала перше "золото" Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути