пʼятниця, 12 травня 2017 05:10

Тренер "Шахтаря" не вміє вводити до складу молодих футболістів

— Я не бачу у Фонсеці будівельника, який мислить стратегічно і зазирає у майбутнє, — каже футбольний тренер Олег Федорчук, 56 років. — Португалець скористався тим, що має найкращий склад серед інших українських команд. Саме тому і посів перше місце.

Минулого тижня донецький "Шахтар" став чемпіоном України з футболу. За чотири тури до фінішу турніру випередив "Динамо" на 14 очок і став недосяжним. Титул команда здобула під керівництвом португальського фахівця 44-річного Пауло Фонсеки, який виграв його в перший же сезон роботи.

— Найбільша проблема фахівця — невміння вводити до складу молодих футболістів, — продовжує експерт. — Саме цього зараз потребує "Шахтар". Припустимо, влітку команду залишать лідери — насамперед Тайсон. Можливо, що підуть Марлос і Бернард. Дуже сумніваюся в тому, що для їх заміни клуб знову вийде на бразильський ринок. Не для того "Шахтар" витрачав до 10 мільйонів доларів на рік на свою академію. Відповідно — настав час, аби очікувати на віддачу. А що ми бачимо? Матвієнко грає за "Карпати", Борячук майже не грає, на Зубкова або Танковського також не розраховують. А зараз успіху на євроарені досягають клуби, які довіряють молодим — такі, як "Монако" чи "Аякс".

За Фонсеки "Шахтар" став грати прагматичніше. Це не дивно: така мода в португальських тренерів. Для Моуріньйо головним завжди був результат, Фернандо Сантуш виграв Євро-2016, демонструючи "сухий" футбол. Але в донецькому клубі є дві проблеми в обороні — Кучер і Срна. Гравці класні, але вікові — 1982 року народження. Їхнього класу для матчів чемпіонату України вистачає. Але на євроарені, де рівень суперництва вищий, обидва вже не "тягнуть". Це одна з причин того, що "Шахтар" невдало виступив у єврокубках цього сезону (програв кваліфікацію Ліги чемпіонів швейцарському "Янг Бойз" і протистояння іспанській "Сельті" в 1/16 фіналу Ліги Європи. — ГПУ). Відповідно, я скептичний щодо перспектив команди у Лізі чемпіонів 2017/18. Багато залежатиме від результатів жеребкування групового турніру, куди "Шахтар" уже потрапив. Але дуже сумнівно, що вийдуть із групи. Якщо посядуть третє місце — це стане нормальним результатом. Важко буде і втримати чемпіонство. "Шахтар" гратиме на два фронти. Натомість "Динамо", не виключаю, до групового турніру Ліги чемпіонів не потрапить. І зосередиться на боротьбі за перше місце в українській прем'єр-лізі. Власне, повторить те, що зробив "Шахтар" у сезоні, який минає.

Зараз ви читаєте новину «Тренер "Шахтаря" не вміє вводити до складу молодих футболістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути