вівторок, 02 квітня 2019 00:30

Тренер динамівського "дубля" міг би замінити Хацкевича

Автор: www.dynamomania.com
  Юрій Мороз працює у ”Динамо” з 2014 року
Юрій Мороз працює у ”Динамо” з 2014 року

Сьогодні стартує другий етап чемпіонату України з футболу у прем'єр-лізі. Головна інтрига фактично вичерпана. "Шахтар" випереджає "Динамо" на сім очок. Таку перевагу донецький клуб не втратить. Тож "Динамо" під керівництвом 45-річного тренера Олександра ­Хацкевича другий сезон поспіль не зможе здобути чемпіонський титул. Ця обставина і ганебна поразка від англійського "Челсі" — 0:8 у 1/8 фіналу Ліги Європи змушують президента клубу Ігоря Суркіса замислитися над зміною тренера.

Проблема в тому, що знайти альтернативу непросто. Розмови про іноземного тренера тривають вже не один рік. Але складно запросити якісного фахівця — фінансові можливості Суркіса невеликі, а рівень чемпіонату слабкий. Тому потрібно думати про молодих спеціалістів.

Молодіжні команди існують не тільки для підготовки футболістів, але є і можливість проявити себе тренерам. У системі "Динамо" за останні роки роботи показав себе 48-річний Юрій Мороз. Певний час він працював у системі молодіжних збірних України, а із 2014 року перейшов на роботу до "Динамо".

У сезоні 2016/17 команда "Динамо" дев'ятнадцятирічних вдало виступила в юнацькій Лізі чемпіонів. На груповій стадії було здобуто 5 перемог у 6 матчах у протистоянні з португальською "Бенфікою", турецьким "Бешикташем" та італійським "Наполі". Далі програли нідерландському "Аяксу". З того складу Віталій Миколенко та Микола Шапаренко нині — гравці основного складу у Хацкевича.

Цього сезону "Динамо" під керівництвом Мороза не має собі рівних, як за грою, так і за результатом, у першості дублерів. Випереджає "Олександрію" на 7 очок, а "Шахтар" — на 16.

Мороз складає враження дуже розумного, раціонального тренера, грамотного тактика, який визнає власні помилки та шукає найкращі поєднання і позиції для футболістів на полі.

Нинішня стратегія клубу "Динамо" — ставка на молодих. Юрій Мороз уміє знайти до них підхід.

Вагома претензія до Хацкевича — одно­плановість гри, невміння діяти першим номером.

"Динамо" стало дуже передбачуваним. Мороз у "дублі" зарекомендував себе тренером, який виходить із сильних сторін власних гравців та сили суперника. Молодіжна команда вміє атакувати, вміє контратакувати. Сильні та слабкі сторони суперника розбираються майже досконало.

Дуже важливо вміти використовувати сильні сторони наявних гравців. У Супряги це швидкість, у Че Че — уміння вести гру всередині поля, Буено показує якісний футбол на фланзі. Юрій Шпирка прийшов до команди в ролі флангового гравця зі "Львова", але у Мороза розкрився як центральний нападаючий, став найкращим бомбардиром команди в першості дублерів.

Недоліки Мороза — відсутність досвіду роботи у дорослому футболі. Не можна порівнювати молодіжний футбол та дорослий. Завдання в них абсолютно різні. Історія футболу знає не один випадок, коли успішний юнацький тренер нічого не показував у дорослому футболі. Іспанець Хулен Лопетегі досяг дуже багато із юнацькими та молодіжними збірними Іспанії, але в дорослому футболі просто провалився.

Посада головного тренера "Динамо" — електричний стілець. Вболівальники завжди чекають перемог. У разі невдач чи осічок від преси та вболівальників одразу починається критика. Потрібно вміти працювати в таких умовах. Невідомо, чи готовий до цього Мороз.

Зараз ви читаєте новину «Тренер динамівського "дубля" міг би замінити Хацкевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути