Ексклюзиви
пʼятниця, 30 листопада 2012 05:30

Треба кликати Блана або Ді Маттео

— Ситуація з головним тренером збірної України гранично загострилася, — каже віце-президент Анатолій Попов, 64 роки. Зустрівся з журналістами у середу. — Нині існує список кандидатів. Їх близько 30. Співвідношення українців та іноземців — 50 на 50. Президент ФФУ Анатолій Коньков за п'ять-сім днів повинен опрацювати перелік і запропонувати на розгляд декілька кандидатур.

Наприкінці минулого тижня від пропозиції очолити збірну України відмовився англійський фахівець Гаррі Реднапп. Його мотив зрозумілий: звільнилося місце головного тренера лондонського клубу "Куїнз Парк Рейнджерс". Реднапп не захотів їхати за кордон і прийняв черговий виклик — залишити "КПР" у місцевій прем'єр-лізі на сезон 2013/14.

У випадку з англійцем обставини склалися проти керівництва ФФУ. Навряд чи слід дорікати команді Конькова за те, що два місяці не може заповнити вакансію наставника збірної. Це непросте завдання: Григорій Суркіс, наприклад, повноцінного тренера для збірної на Євро-2012 знайшов майже за півтора року після того, як закінчив роботу попередній фахівець. Хоча тоді було легше: наставнику гарантували участь у фінальній частині чемпіонату континенту. Тепер можна обіцяти хіба що невеликі шанси у боротьбі за путівку на Кубок світу.

Ці фактори все одно не виправдовують дві ключові помилки нинішнього керівництва Федерації.

Перша: публічно треба повідомляти про факт підписання контракту з тренером, а не про початок переговорів з ним. Зайва відкритість у цій справі тільки шкодить. Коньков свою помилку вже визнав.

Друга і головна. У діях керівництва ФФУ немає логіки. Воно пропонувало посаду досвідченому іноземцеві Реднаппу та колишньому капітану збірної Шевченку. Що об'єднує цих людей, крім того, що обидва мешкають у Лондоні, знають англійську та ніколи не тренували національні команди? Тож незрозуміло — який тип тренера хоче бачити Коньков на лаві національної команди.

Відсутність чітких критеріїв зумовила велику кількість кандидатів — 30. Незрозуміло, чому до списку потрапив швед Свен-Горан Ерікссон. Його останній тренерський успіх відбувся 12 років тому. Після цього був посередній результат із Англією та провал у Мексиці.

Україні потрібен іноземний тренер.

Але не віковий — такий приїде готуватися до пенсії, а не до турнірної боротьби. Нам може допомогти молодий тренер-легіонер. Обов'язково обізнаний методично, бо Україна не має розкішного вибору футболістів, здатних вигравати й без тренерської руки. Проблема в тому, що для тактичної роботи зараз не буде часу — він з'являється тільки перед фінальним турніром, а не в розпал кваліфікаційного.

Найкращий варіант — француз Лоран Блан, 47 років. Здобув чемпіонство з "Бордо", витягнув із кризи збірну Франції після ганебної роботи Раймона Доменека.

Запасний варіант — 42-річний італієць Роберто Ді Маттео. У нього уже є імідж переможця, людини, здатної на цікаві кадрові ходи й готової відповідати за свої дії.

Зараз ви читаєте новину «Треба кликати Блана або Ді Маттео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути