пʼятниця, 10 червня 2011 05:45

Тимощук може виконати роль Загоракіса

Футбольна збірна України провела два домашні матчі під керівництвом головного тренера Олега Блохіна, який повернувся на свою посаду 1,5 місяця тому. Очолювана володарем "Золотого м'яча-1975" команда перемогла Узбекистан 2:0 та програла Франції 1:4.

Блохін пообіцяв виграти Євро-2012. В історії континентального футболу був тільки один випадок, коли чемпіоном ставав не гранд. 2004-го найкращою командою Старого Світу стала Греція.

Нагадуємо, завдяки чому елліни досягли успіху.

Тренер

2001-го грецьку збірну очолив німець Отто Рехаґель. Уже в першому матчі під його керівництвом, у рамках відбору до Кубка світу-2002, була виїзна нічия з Англією. А головним здобутком Рехаґеля до Євро-2004 став чемпіонський титул "Кайзерслаутерна" 1998 року, коли команда була новачком бундесліги.

Блохін працював тренером у Греції, Україні й Росії. Чемпіонських титулів не здобув. Єдиний його трофей як наставника — кубок Греції з "Олімпіакосом".

Тактична схема

На Євро-2004 Рехаґель здійснив революцію. В обороні вже всі давно перейшли на гру в лінію, а німець зіграв із вільним захисником. Його роль зі зростом 197 см виконував Траянос Деллас. Капсіс і Сейтарідіс персонально опікали провідних форвардів суперника. Таким чином були прикриті португальці Паулета та Нуно Ґомеш, француз Трезеґе, чехи Коллер і Баррош.

Загальну розстановку Рехаґеля можна було тлумачити як 1-5-3-2. Він почав турнір із трьома опорниками — Басінасом, Загоракісом і Карагунісом, відмовившись від розігруючого Цартаса. Останній став козирем для посилення гри по її ходу — після його виходу на поле Греція відігралася в матчі другого туру проти Іспанії, забила переможний м'яч чехам у півфіналі.

Мобільного правого півзахисника Яннакопулоса тренер перевів наліво, де той відіграв дуже продуктивно.

У нападі діяли Врізас і Харістеас. Вони чудово доповнювали один одного. Технічний Врізас здатний був обіграти суперника, а високий Харістеас уміло вів повітряну боротьбу.

Навряд чи Блохін зможе діяти з "ліберо" — уже немає таких виконавців. Зате є три кваліфіковані опорники — Тимощук, Михалик, Степаненко. У нападі роль стовпа може виконати Селезньов, а за місце під ним спроможні поборотися Шевченко, Мілевський і Девіч.

Стандартні ситуації

Греки діяли надзвичайно організовано. Команда була чудово готова фізично, витримувала високий темп зустрічі. Грецькі футболісти зробили найбільшу кількість підкатів за турнір, добре підстраховували один одного. Але головною зброєю команди Рехаґеля були  стандартні ситуації та навіси.

У збірної України розіграш стандартів шкутильгає. Небезпеку становлять тільки прямі штрафні Олександра Алієва.

Лідер

Опорник 33-річний Теодорас Загоракіс став найкращим гравцем Євро-2004. Він чудово діяв позиційно, виконував величезний обсяг роботи.

Для України таким на Євро-2012 може стати Анатолій Тимощук.

Зараз ви читаєте новину «Тимощук може виконати роль Загоракіса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути